« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
TONIGHT SHOW

Obama tvrdi: Poslali smo poruku svim diktatorima

"Dali smo mu priliku, a on je nije iskoristio. Očito on to ne bi učinio, no nikada ne volite vidjeti da netko skonča na takav način kao što je on", rekao je Obama gostujući kod Lena

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

Moamer Gadafi

,

Obama Jay Leno

Smrt libijskog diktatora Moamera Gadafija šalje jasnu poruku svim ostalim diktatorima diljem svijeta da se ljudska sloboda ne smije ograničavati, rekao je jučer američki predsjednik Barack Obama, prenosi Hina.

Gostujući u "Tonight Showu" Jay Lenoa na NBC-u, Obama je rekao kako je Gadafiju,"koji je 40 godina terorizirao svoju zemlju i podržavao terorizam", pružena prilika da napusti vlast i omogući tranziciju prema demokraciji.

"Dali smo mu priliku, a on je nije iskoristio. Očito on to ne bi učinio, no nikada ne volite vidjeti da netko skonča na takav način kao što je on", dodao je Obama, prema izvacima intervjua koje je unaprijed objavio NBC, a prenose američki mediji.

Gadafijeva smrt "očito je poslala snažnu poruku diktatorima diljem svijeta da ljudi čeznu biti slobodni, i da oni moraju poštivati ljudska prava i univerzalne težnje ljudi", rekao je Obama.

Gadafi je u utorak pokopan na tajnoj lokaciji u Libijskoj pustinji, usred međunarodnih zahtjeva da se provede istraga o njegovoj prošlotjednoj pogibiji, nakon što su ga ustanici živog zarobili a potom je ustrijeljen u glavu.

Gostujući na NBC-u, Obama se našalio na račun kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju, od kojih će mu se jedan suprotstaviti na izborima u studenom 2012.

Na pitanje prati li seriju republikanskih TV debata, Obama je rekao da im posvjećuje malo pozornosti. "Ja ću čekati dok svi ne budu izglasani da odu s otoka", rekao je Obama, referirajući na 'reality show' Survivor. "Jednom kada se svedu na jedan ili dva, počet ću pozorno pratiti", dodao je.

26.10.2011. 08:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh