« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Slijedi rasprava

Obama podržao izglasavanje zakona o reformi zdravstva

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je danas povijesno prihvaćenja zakona o reformi zdravstva u Predstavničkom domu Kongresa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

podrška

,

zakon o reformi zdravstva

"Predstavnički dom donio je zakon koji će u konačnici ostvariti obećanje o kvalitetnoj, dostupnoj zdravstvenoj skrbi za Amerikance", istakao je Obama u priopćenju iz Camp Davida, gdje provodi vikend. On je izrazio uvjerenje da će i Senat uskoro prihvatiti zakon o reformi zdravstva, kako bi ga mogao potpisati do kraja godine.

U Predstavničkom domu, gdje demokrati imaju uvjerljivu većinu, zakon je u subotu kasno navečer prihvaćen sa 220 glasova za i 215 protiv, uključujući i 39 demokrata. Oporbeni republikanci su imali 176 glasova protiv i samo jedan za.

Nakon višemjesečne rasprave u odborima doma, koji su ga podržali, zakon je u subotu u 14-satnoj raspravi izložen snažnoj kritici republikanaca, kao udar na američke slobode i radna mjesta, kao vladino posezanje u zdravstvo, ubijanje djece (pobačaj) i slično.

Demokratski kongresnici pozdravili su prihvaćanje zakona, kao mjeru koja će u idućih 10 godina omogućiti zdravstveno osiguranje za 36 milijuna neosiguranih Amerikanaca, smanjiti ukupne troškove zdravstvenog sustava, zaštiti građane od samovolje i sve skupljih polica osiguravajućih kuća, te pomoći umirovljenicima kod preventivne skrbi i troška za lijekove.

Procijenjeno je da bi trošak tih i drugih mjera koje predviđa zakon bio oko 1,2 bilijuna dolara u 10 godina.

Demokratski čelnici u Kongresu pozdravili su donošenje zakona kao povijesno, uspoređujući ga s prihvaćenjem programa Medicare za starije i hendikapirane osobe 1965. godine ili sustava Socijalnog osiguranja 1935.

Dug put do stupanja na snagu

Izglasavanje je uključivalo i ustupak 'pro life' demokratima na posebnom amandmanu koji ograničava finaciranje pobačaja iz sredstava novog zakona, no svejedno je protiv glasovalo 39 demokratskih kongresnika, mahom iz izbornih jedinica s konzervativnim biračkim tijelom.

Najviše priznanja za uspješno prihvaćanja zakona, koji približava SAD univerzalnom zdravstvenom osiguranju, zastupnici i Bijela kuća dali su predsjednici Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

"Mislim da je to njezina najveća pobjeda za sve godine javne službe. Ona utiče na sve ljude u zemlji. Ništa drugo ne utiče na sve u zemlji. To je najveće što je ona učinila", rekao je zastupnik John Murta za Pelosi.

"Predsjednik cijeni snažno i predano vodstvo predsjednice Pelosi, bez kojega se ovo povijesno glasovanje ne bi dogodilo", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Unatoč trijumfu vladajućih demokrata, pred tijesno izglasanim "Zakonom o dostupnoj zdravstvenoj skrbi" još je dug i izazovan put do stupanja na snagu.

Senat koji broji 100 mjesta, tek treba staviti na raspravu svoju verziju zakona, za što je potrebna kvalificirana većina od 60 glasova, koji još nisu osigurani. Čelnik senatske većine Harry Reid, koji ima teškoća sa pridobijanjem potpore konzervativnih demokrata ili liberalnih republikanaca, prošloga je tjedna procijenio da zakon neće biti prihvaćen do kraja godine.

Moćna industrija osiguranja, konzervativne skupine i oporbeni republikanci glavninu svojih napora za zaustavljanje zakona usredotočili su na Senat, gdje je to lakše učiniti nego u Predstavničkom domu.

Ako Senat u konačnici i prihvati svoju verziju zakona, koja za sada ne sadrži opciju javnog zdravstvenog osiguranja - glavni kamen spoticanja cijele reforme, dvije verzije moraju ići na usklađivanje, a oba doma potom moraju ponovo prihvatiti usklađenu verziju. Tek nakon toga zakon odlazi na potpis predsjedniku i stupa na snagu. (hina/metro-portal)

 

08.11.2009. 20:45:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh