« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
GLASINE IZVANA

Obama opet brani svoju zdravstvenu reformu

Predsjednik je građanima SAD-a poručio da ne vjeruju u lažne informacije koje šire 'sakupljači političkih bodova', naravno ne navevši imena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

američka reforma zdravstva

Barack Obama u subotu je optužio svoje kritičare da pribjegavaju 'glasinama izvana' i lažnim informacijama u svrhu potkopavanja njegovih napora za reformu zdravstva.

"Dok se približavamo završavanju i usvajanju reforme zdravstvenog osiguranja tome se sve žešće protive oni koji zagovaraju status quo i prikupljaju političke bodove u Washingtonu", rekao je Obama ne navodeći imena u svom tjednom obraćanju putem radija i interneta.

"Neki koriste lažne informacije kako bi porazili ono za što znaju da su najbolji izgledi za reformu koje smo ikad imali. Dopustite mi da vam objasnim što će reforma značiti za vas. Počet ću s odbacivanjem glasina izvana da će reforma promovirati eutanaziju ... ili dovesti do vladinog preuzimanja zdravstva. To jednostavno nije istina", kazao je predsjednik uz naglasak da je važno da Amerikanci budu upoznati sa svim činjenicama.

Republikanci i konzervativne udruge su, uz pomoć dijela zdravstvene industrije, pokrenuli široku kampanju protiv reforme zdravstva, s prvim ciljem da zakon ne bude prihvaćen prije ljetne stanke, što im je i uspjelo, kako bi se ojačalo protivljenje Obaminu planu u američkoj javnosti. Senat je za rujan odgodio glasovanje o zakonu o reformi zdravstva, što je zadalo udarac nastojanjima Bijele kuće da se zakon prihvati prije početka ljetne kongresne stanke koja je nastupila 7. kolovoza.

Američko zdravstvo je industrija koja godišnje ostvari 17 posto nacionalnog BDP-a, ili oko 2,4 bilijuna dolara. Jedan od ključnih elemenata reforme je uvođenje državnog fonda zdravstvenog osiguranja, pristupačijeg građanima slabijeg imovnog stanja, čemu se odlučno protivi industrija osiguranja.

Reforma, čija se cijena procjenjuje na oko jedan bilijun dolara u idućih deset godina, trebala bi riješiti problem 47 milijuna Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja i velikog porasta troškova zdravstvene zaštite za većinu Amerikanaca, što predstavlja posebno opterećenje za srednju klasu.

Izvor: Hina

08.08.2009. 14:14:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh