« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NOVI START

Obama i Medvedev: START je povijesni događaj za naše zemlje

Američki Senat ratificirao je Novi START, a na potezu je sada ruski parlament koji tvrdi da mu treba više vremena

Obama i Medvedev
Obama i Medvedev (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

smanjenje nuklearnog naoružanja

,

Novi START

Američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev razgovarali su u četvrtak o novom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja koji bi trebao produbiti odnose između dviju zemalja, objavila je Bijela kuća.

"Predsjednik Medvedev čestitao je predsjedniku Obami na ratifikaciji sporazuma Novi START u američkom Senatu i dvojica čelnika suglasili su se da je to povijesni događaj za obje države i američko-ruske odnose", objavila je Bijela kuća.

Američki Senat ratificirao je Novi START u srijedu. Ruski zastupnici sporazum su trebali usvojiti u petak, no odlučili su da im je potrebno još vremena da ga razmotre.

Rusija kaže da treba više vremena za ratifikaciju START-a

Ruski parlamenatrci trebaju više vremena za razmatranje ratifikacije sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog oružja Novi START prije no što ga prihvate, rekao je u četvrtak predsjednik vanjskopolitičkog odbora Dunme Konstantin Kosačov.

Senat SAD je u srijedu sa 71 glasova za i 26 protiv ratificirao sporazum kojeg su oba predsjednika nazvali temeljem daljnjih smanjenja najvećih aresnala svijeta i napora na suzbijanju širenja nuklearnog oružja u svijetu.

"Odluka o ratifikaciji senata SAD-a sadrži veliki broj tumačenja koja zahtijevaju proučavanje i odgovor od ruskih zastupnika", rekao je Kosačov.

On je kazao je rekao da će o sporazumu Duma raspravljati u prvom čitanju 24. prosinca na posljednjem zasjedanju ove godine no potom će zastupnici otići na svoje novogodišnje praznike i ponovno se okupiti 10. siječnja.

"Daljnji rad na sporazumu nastavit će se nakon nastavka rada Dume u siječnju", rekao je Kosačov. Sporazum treba biti odobren u tri čitanja.

Predsjednik Dume Boris Grizlov ranije je rekao da bi Novi START mogao biti ratificiran u petak ako ne bude primjedbi i nedoumica oko teksta koji je usvojio američki Senat.(hina/metro-portal)

24.12.2010. 11:36:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh