« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
UPOZORENJE IZ SAD-A

Teroristi eksploziv u zrakoplove unose u termosicama?

Amerikanci upozoravaju da teroristi eksploziv skrivaju u izoliranim kontejnerima za piće prije ulaska u avion

Termosica
Termosica (Wikipedia)
Više o

teroristi

,

eksploziv

,

zrakoplovne bombe

,

termosice

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti izdalo je upozorenje za termos boce u zrakoplovima, kazavši kako postoji opasnost da teroristi sakriju eksploziv unutar izolirane posude za piće.

"Moguće taktike koje teroristi mogu koristiti uključuju skrivanje eksploziva unutar izolirane posude za piće, tako da u narednim danima, putnici koji lete unutar SAD-a, te za SAD, mogu primijetiti dodatne mjere sigurnosti koje se odnose na izolirane kontejnere za piće", navela je Uprava za sigurnost prijevoza (TSA) u priopćenju objavljenom u četvrtak.

TSA je odgovoran za održavanje sigurnosti u svim zračnim lukama u SAD-u. Ministarstvo domovinske sigurnosti redovito upozorava snage reda na razvoj terorističkih taktika, o kojima SAD doznaje kroz obavještajnu razmjenu s drugim zemljama.

Pripadnici TSA osposobljeni su za otkrivanje raznih prijetnji, uključujući skrivanje eksploziva u obične stvari, navodi se u priopćenju izdanom usred sezone božićnih blagdana, kada se u američkim zračnim lukama ostvaruje najveći promet. Očekuje se da će ove blagdanske sezone zrakoplovima putovati 2,75 milijuna Amerikanaca, 2,8 posto više nego prošle godine.

Obavijest se temelji na obavještajnim podacima koji govore o izoliranim kontejnerima za piće, dodaje se. TSA navodi kako za sada nema nikakve konkretne prijetnje i da je mjera uvedena iz opreza, dok sigurnosne agencije nastavljaju osvježavati informacije o terorističkom upozorenju. TSA ističe kako nema zabrane za izolirane kontejnere za piće, čije je nošenje za sada dozvoljeno i u prtljazi koja se predaje kod ukrcaja i u onoj koja se nosi u kabinu.

Putnici koji nose termos boce mogu očekivati da će se one dodatno skenirati, a ako se aktivira alarm pregledat će se fizički i s tehnologijom za otkrivanje eksploziva. Ako pripadnici TSA ne otkriju što je izazvalo rekaciju na skeniranju, termosica se neće moći unijeti u zrakoplov.(hina/metro-portal)

24.12.2010. 10:47:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh