« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
GORDANA LUKAČ-KORITNIK:

Nužno je ukloniti seksizam iz medija

S obzirom na snagu i utjecaj medija, sadržaj koji prezentiraju javnosti može biti ključan čimbenik u jačanju svijesti o ravnopravnosti spolova

Gordana Lukač-Koritnik
Gordana Lukač-Koritnik (Tomislav Serdar/Cropix)
Više o

Gordana Lukač - Koritnik

,

spolna diskriminacija

,

ravnopravnost spolova

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik u današnjem je priopćenju, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, pozvala sve medijske djelatnike da uklone seksističke sadržaje i predrasude o ženama.

Tako bi, po njezinu mišljenju, nestao jedan od najutjecajnijih izvora diskriminacije žena.

Unatoč činjenici da su mediji odigrali važnu ulogu u osvješćivanju javnosti da je nasilje nad ženama moralno, etički i napokon, zakonski, nedopustivo, Koritnik ipak ističe kako još mnogo toga nije učinjeno. Upravo mediji su mjesto u javnosti koje ima velike mogućnosti prevencije nasilja, a te mogućnosti tek treba potaknuti i iskoristiti, kaže, uz ostalo, pravobraniteljica Koritnik.

Još se nedovoljno prepoznaje kako predrasude o muškarcima i ženama, kao i seksizmi koji se stalno pojavljuju u medijima, najvećim dijelom diskriminiraju žene. S obzirom na snagu i utjecaj medija u promicanju društvenih vrijednosti i oblikovanju stajališta, način na koji medijski sadržaji prikazuju žene i muškarce može biti jedan od ključnih čimbenika u promociji i jačanju društvene svijesti o ravnopravnosti spolova te prevenciji i uklanjanju diskriminacije na osnovi spola, uključivo i nasilje nad ženama, ističe se u priopćenju.

Mediji su dužni poštivati nacionalne i međunarodne zakone i propise koji reguliraju njihovu obvezu promicanja vrijednosti ravnopravnosti spolova i uklanjanja stereotipa, seksizama i uvrjedljivih i ponižavajućih načina prikazivanja žena i muškaraca u medijima, bez obzira na njihov društveni status, poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 14:34:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh