« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
KLJUČNO PITANJE :)

Nutella - preljev ili slatkiš?

Odgovor na pitanje je li Nutella preljev ili slatkiš nije bitan ljubiteljima te čuvene poslastice od kakaa, ali ga proizvođač, "Ferrero", uzima vrlo ozbiljno

Volite, zar ne?
Volite, zar ne? (Arhiva)
Više o

preljev

,

nutella

,

slatkiš

Nutella je jedno od onih grešnih zadovoljstava kojih se nitko ne želi odreći, a dobro zna da bi trebao, no oni se trenutno nalaze u problemu koji pokušavaju riješiti - a nikome nije jasno zašto.

Odgovor na pitanje je li Nutella preljev ili slatkiš nije bitan ljubiteljima te čuvene poslastice od kakaa, ali ga proizvođač, "Ferrero", uzima vrlo ozbiljno.

Talijanski gigant lobira kod američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da prestane Nutellu smatrati "preljevom" za, primjerice, sladoled.

Ukoliko im ispune želju, morat će se prepoloviti sadržaj jednog "obroka" Nutelle koji je po zakonu tehnički opisan i preporučen na etiketi, da bi se time utjecalo da se u praksi prepolovi količina šećera i kalorijska vrijednost jednog "obroka".

Nutella je bila korisna za zdravlje, više nije

Ugled Nutelle je zadnjih godina narušen u Sjedinjenim Američkim Državama jer je optužena da sadrži previše kalorija. Pogođena je i kolektivnom tužbom, pa je Ferrero morao prestati reklamirati Nutellu kao proizvod koristan za zdravlje.

FDA je otvorila javnu raspravu o tome je li Nutella krema ili samostalan slatkiš, kako bi dobila više informacija o tome kako se Nutella i drugi proizvodi od kakaa troše u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Podržavamo to što FDA traži razjašnjenje što znači jedna žlica  kakaa i lješnjaka. Pozivamo Upravu da brzo odluči, tako da bi kompanija znala što treba napisati na etiketi", odgovorio je Ferrero na pitanje agencije AFP.

Po podacima "Ferrera", koje je tvrtka uputila američkim vlastima 2014. godine, 74 posto potrošača jede po 18 do 23 grama Nutelle žlicom za juhu i to s kruhom.

Taj podatak je u suprotnosti sa studijom iz 1991. koju "Ferrero" smatra zastarjelom, da većina Amerikanaca Nutellu koristi kao sirup ili med - prelivajući njome druge slatkiše.

Vlasti će o tom teškom pitanju odlučiti početkom siječnja nakon što završi javna rasprava.

Nutella je u Francuskoj 2015. godine bila u centru druge kontroverze, jer su se vlasti pozabavile time što u njenom sastavu ima palminog ulja, za koje se ne samo sumnja da je štetno za zdravlje, nego i da njegova masovna upotreba ubrzava krčenje šuma.

Ipak, u lipnju 2015. godine, francuska ministrica za zaštitu životne sredine Ségolène Royal se moralala ispričati zbog poziva građanima da ne jedu Nutellu u ime obrane šuma jer je, po izvještaju nevladine organizacije WWF, 100 posto ulja koje je te godine koristio "Ferrero" bilo od jedne posebne vrste palmi, garantirano bez uništavanja šuma.

04.11.2016. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh