« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Kako savršeno upariti vino i hranu?

Postoje okusi koji ako se upare mogu vrlo lako uništiti ukusno jelo, a još lakše upropastiti vaše omiljeno vino, pa evo par savjeta ...

Odaberite najbolje vino uz hranu
Odaberite najbolje vino uz hranu (Arhiva)
Više o

hrana

,

vino

,

sljubljivanje

Uparivanje vina i hrane nije savršena znanost i različita nepca ponudit će puno različitih mišljenja, a neka od njih često znaju biti neukusna ili čak uvredljiva. Međutim, postoje okusi koji ako se upare mogu vrlo lako uništiti ukusno jelo, a još lakše upropastiti vaše omiljeno vino.

Začinjena hrana

Začinjena hrana već ionako "bocka" grlo, a ako se ne upari dobro, alkohol može još više povećati efekt "gorenja". Neki ljudi možda i vide zadovoljstvo u tome, ipak češće je to neugodno i bolno iskustvo. Kod začinjene hrane općenito se savjetuje lagano piće s niskim udjelom alkohola, pa takvo treba biti i vino. To je i razlog zašto pivo tako dobro paše uz ljuta i začinjena jela. Odaberite nešto s udjelom alkohola ispod 10% i nećete pogriješiti.

Slatke namirnice

Pravilo za uparivanje vina i slatke hrane jedno je od najlakših - pobijedite slatko. Desertna vina su tu s razlogom. Ako imate vrlo sladak desert, suho vino uz desert činit će se mlakog okusa i nekako "mlitavo" uz sav taj snažan šećer. Ukoliko slatka vina nisu vaš izbor, prikladna zamjena može biti porto ili slično piće.

Slana hrana

Slana hrana za ljubitelje vina je rajska. Kombinacija vina sa slanom hranom pojačat će doživljaj okusa, što znači da često može čak i "podići" kvalitetu nešto slabijeg vina. Trpkost i senzacija koju izaziva, kada vam se usta stisnu kao da ste zagrizli zelenu jabuku, također mogu biti ublaženi slanom hranom. Vino slabije kvalitete ponekad može "podići" čak i čips.

Kisela hrana

Kiselost često nije tako loša stvar za uparivanje vina i hrane. Međutim, vina niske kiselosti često se ne podudaraju se s njihovim kiselim vinskim pandanima. Jednostavan način da zapamtite pravilo je da zapamtite klasično uparivanje kamenica i šampanjca - vino visoke kiselosti savršeno nadopunjuje limun na kamenicama.

Sve ostale savjete pročitajte na portalu Gentleman.hr

29.10.2016. 13:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh