« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
zaštita

Novi Zakon o elektroničkim medijima prvi put kontrolira Internet

Postavljeni su uvjeti po kojima se mogu urednički oblikovati internetske stranice i portali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

internet

,

MAXtv

,

digitalna televizija

,

Zakon o elektroničkim medijima

,

kabelska televizija

Novi Zakon o elektroničkim medijima usvojen je prije nekoliko dana, a u njemu je u zakonodavstvo po prvi put uveden pojam internetske televizije. Dakle, tek sada će se po zakonu moći kontrolirati rad MaxTV-a (koji je bio samo jedan od razvojnih projekata iako je na tržištu već duže vrijeme) i ostalih televizija takve vrste, što dosad nije bilo moguće.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, zakon po prvi put navodi i uvjete po kojima pravne i fizičke osobe mogu objavljivati elektroničke publikacije, urednički oblikovati internetske stranice i portale koji sadrže elektroničke inačice tiska i informacije iz medija.

Najviše se želi postići veća odgovornost u vezi zaštite sadržaja za djecu i mladež, a prekršitelji mogu biti kažnjeni od 10 tisuća pa čak do milijun kuna.

Novim zakonom uređene su i nove audio i audiovizualne medijske usluge koje su nastale ubrzanim tehnološkim napretkom. Cijeli je zakon usklađen s Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama, prihvaćenom od Europskog parlamenta 2007. godine.

Uređena je i transparentnost vlasništva, zaštita konkurencije, kao i sužavanje prostora manipulacije prilikom dodjele koncesije. Pružatelji medijskih usluga, uz televiziju i radio, nakon dobivanja koncesije mogu pružiti i nove usluge korištenjem svih vrsta distribucije - satelitske, kabelske ili internetske.

14.12.2009. 06:21:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh