« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
DA?

Novi virus ptičje gripe najsmrtonosniji do sada

Nadamo se samo da se ne sprema nova histerija u kojoj će trebati dati stotine milijuna farmaceutima za neučinovito cjepivo

Virus lakše prelazi sa životinja na ljude
Virus lakše prelazi sa životinja na ljude (Arhiva)
Više o

ptičja gripa

,

H7N9

,

novi virus

'Ovo je neobično opasan virus za ljude', rekao je Keiji Fukuda, pomoćnih generalnog direktora WHO-a za zdravstvo, sigurnost i okoliš na konferenciji za novinare u Pekingu. "Mislimo da se taj virus lakše prenosi s peradi na ljude od virusa H5N1', dodao je misleći na epidemiju ptičje gripe između 2004. i 2007. koja je odnijela 332 života.

'Ovo je definitivno jedan od najsmrtonosnijih virusa gripe koje smo dosad vidjeli', istaknuo je Fekuda. Dok istražitelji pokušavaju otkriti moguće izvore zaraze, Fukuda je upozorio da vlasti još uvijek pokušavaju razumjeti ponašanje virusa.

U WHO-u ističu da se Kina mora pripremiti za nastavak epidemije. Zasad nema dokaza o prijenosu virusa s jednog čovjeka na drugog, kažu vlasti, a navodi CNN.

Istovremeno, agencija Reuters prenosi da se 53-godišnji poslovni čovjek s Tajvana zarazio virusom H7N9 dok je bio na putu u Kini, što je prvi prijavljeni slučaj zaraze izvan Kine. Muškarac je hospitaliziran nakon što je bolovao tri dana po povratku iz Suzhoua 9. travnja, rekao je na konferenciji za novinare tajvanski ministar zdravstva Wen-Ta Chiu.

Dodao je da je u njegovom tijelu potvrđena prisutnost virusa H7N9 i da je pacijent u ozbiljnom stanju.

24.04.2013. 17:25:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh