« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
STRAVA

Gotovo polovica roditelja djeci daje pogrešne lijekove

Najveći je problem s lijekovima protiv kašlja ili prehlade koje se daje prilično široke ruke i djeci mlađoj od dvije godine

Znate li što dajete djetetu?
Znate li što dajete djetetu? (Arhiva)
Više o

lijekovi

,

djeca

Prema istraživanju, brojni roditelji daju djeci mlađoj od 4 godine lijekove protiv kašlja ili prehlade koje djeca ne bi smjela koristiti, a oko 25% roditelja daje im lijekove za smirivanje kongestije (nenormalnog nakupljanja krvi u organima i tkivima).

Prema uputama Američke uprave za hranu i lijekove iz 2008., lijekove bez recepta ne bi trebalo davati djeci mlađoj od 2 godine, jer mogu izazvati ozbiljne nuspojave, rekao je dr. Matthew Davis.

"Ti proizvodi ne smanjuju vrijeme trajanja infekcije i pogrešna upotreba može nanijeti ozbiljne štete", dodao je Davis.

"Međutim, ono što zbunjuje je što se ti proizvodi često označavaju kao lijekovi za djecu. Pojedinosti su obično na poleđini kutije napisane sitnim slovima, a upravo tu roditelji i oni koji skrbe o djeci mogu doznati da ih ne bi trebali davati djeci mlađoj od 4 godine", upozorio je Davis.

Upotreba lijekova protiv kašlja i prehlade može u djece izazvati mamurluk, sporo i plitko disanje, alergijske reakcije, halucinacije, zatvor crijeva, grčeve i neujednačen srčani ritam.

Stručnjaci stoga upozoravaju roditelje da čitaju upute o lijeku i savjetuju se s pedijatrima oko upotrebe lijekova koji se izdaju bez recepta.

24.04.2013. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh