« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
BRAVO

Novi uspjeh u prilagodbi imunog sustava borbi protiv raka

Do sada nisu postignuti veliki klinički rezultati no on ocjenjuje da je važnost ove studije u tome da je uspješno proveden taj vrlo komplicirani postupak

Uspjeh znanstvenika
Uspjeh znanstvenika (Arhiva)
Više o

karcinom

,

imunitet

Američki znanstvenici uspjeli su prvi puta bez izazivanja nuspojava genetski izmijeniti imuni sustav tri pacijenta oboljela od raka uz pomoć CRISPR-a, novog alata koji uvodi revoluciju u biomedicinska istraživanja.

Nestrpljivo iščekivani rezultati prve faze kliničkog istraživanja objavljeni su u četvrtak u časopisu Science. Predstavljaju novi iskorak koji još ne dokazuje da se CRISPR (slijedovi DNK) može koristiti za borbu protiv raka.

Jedan od pacijenata u međuvremenu je preminuo a kod dvoje je došlo do pogoršanja bolesti no istraživanje je pokazalo da je tehnika neškodljiva.

Znanstvenici sa sveučilišta Pennsylvania (UPenn) uklonili su T-stanice iz krvi pacijenata i uz pomoć CRISPR-a uklonili su gene iz stanica koji bi mogli ometati sposobnost imunog sustava da se bori protiv raka.

Potom su uz pomoć virusa 'naoružali' T-stanice za napad na bjelančevinu uobičajenu na stanicama raka poznatu kao NY-ESO-1 i potom vratili stanice natrag u pacijente.

Voditelj istraživanja Edward Stadtmauer kazao je za AFP da liječenje T-stanicama koje koristi pacijentov imuni sustav za uništavanje raka predstavlja prekretnicu u proteklom desetljeću no "nažalost čak i s tom tehnologijom mnogo je pacijenata koji ne reagiraju".

Ideja je u ovom istraživanju kombinirati dva nova pristupa da se još više osnaži T-stanice.

Do sada nisu postignuti veliki klinički rezultati no on ocjenjuje da je važnost ove studije u tome da je uspješno proveden taj vrlo komplicirani postupak.

07.02.2020. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh