« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
OPREZNO

Hipertenzija - tihi ubojica br. 1

Podaci pokazuju da se 60 posto osoba s hipertenzijom liječi, odnosno da dobiva preporuke i liječničke recepte za lijekove protiv visokog tlaka

Redovito kontrolirajte tlak
Redovito kontrolirajte tlak (Arhiva)
Više o

hipertenzija

Svaki treći stanovnik Hrvatske ima povišeni krvni tlak, koji se danas u svijetu smatra ubojicom broj jedan, a kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, gdje su samo u 2015. odnijele gotovo 26.000 života.

Kardiovaskularne bolesti bile su uzrok smrti u 47,4 posto slučajeva, a od njih su u 2015. umrle 25.694 osobe, što čini grad veličine Đakova, Čakovca, Požege, Sinja ili Petrinje, ističe predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju Bojan Jelaković.

Podaci pokazuju da se 60 posto osoba s hipertenzijom liječi, odnosno da dobiva preporuke i liječničke recepte za lijekove protiv visokog tlaka, no kontrola tlaka postiže se svega kod 20 posto bolesnika, dodaje Jelaković.

Uzroci hipertenzije su pretilost, premalo tjelesne aktivnosti, prekomjeran unos kuhinjske soli, alkohol, pušenje, ali i šećerna bolest te oštećenja bubrega.

09.02.2020. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh