« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SLJEDEĆI TJEDAN

Novi sastanak Jandrokovića, Žbogara i Rehna

Stavovi neprominjenjeni, uvjeti su deblokada, poštivanje 'načela pravičnosti' i 'povijesnih razloga'.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

Europska komisija

,

ulazak u EU

,

Gordan Jandroković

,

arbitraža

,

Međunarodni sud pravde

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

granični spor

,

deblokada pregovora

,

sastanak

,

Milan Balažic

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković trebao bi se sljedeći tjedan sastati sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom u novom krugu razgovora oko rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora, doznaje se u srijedu iz hrvatskih i slovenskih službenih izvora.

Jandroković je u Zagrebu potvrdio za sljedeći tjedan novi trostrani susret te rekao kako se Hrvatska zauzima za rješavanje graničnog pitanja pred međunarodnopravnim tijelom.

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic je neizravno potvrdio neslužbene informacije koje su ovih dana objavili slovenski mediji, a po kojima zadnji prijedlog koji je Rehn uputio Hrvatskoj i Sloveniji ide u smjeru ad-hoc arbitraže o granici kojom bi se granični prijepor među državama riješio do kraja godine.

"Slovenija podržava Rehnovu inicijativu jer ima realne izglede da bude uspješna", izjavio je Balažic i najavio novi trilateralni sastanak oko 20. travnja.

 

Jandroković je ponovio da Hrvatska rješenje iz nezavidne situacije u kojoj se našla zbog slovenske bolokade pristupnih pregovora vidi u odvajanju bilateralnih odnosa od pregovaračkog okvira, trenutnoj deblokadi pregovora i rješavanju graničnog pitanja pred "međunarodnopravnim tijelom".

"Čini mi se da povjerenik Rehn još nije upotrijebio sve svoje adute", dodao je Balažic na konferenciji za novinare u Ljubljani i potvrdio da je "ono što se je pojavilo u javnosti većinom točno". Dodao je da o samom sadržaju zadnjeg Rehnova prijedloga ne može govoriti jer u vrijeme pregovora diplomacija mora šutjeti.

"Hrvatska rješenje vidi u odvajanju bilateralnih pitanja od pregovaračkog okvira, trenutnoj deblokadi pregovora i rješavanju graničnog spora u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Jandroković nakon potpisivanja "Memoranduma o uvođenju višegodišnjeg programa usavršavanja francuskog jezika u državnoj upravi RH".

"Nije prihvatljivo vezivanje graničnog pitanja s deblokadom pregovora. To je pitanje koje nije novo, pa niti među članicama EU-a", dodao je Jandroković.

Mediji u Sloveniji objavili su da Rehnov najnoviji prijedlog predviđa da se granični prijepor s Hrvatskom riješi do kraja ove godine i to obvezujućom arbitražom sastavljenom od pet članova, pri čemu bi glavnog arbitra imenovala Europska komisija, glavni arbitar bi imenovao dvojicu pomoćnih arbitara, a po jednog člana ad-hoc arbitraže predložile bi Hrvatska i Slovenija.

 

Balažic je istaknuo da je za Sloveniju važno kakvi su uvjeti za takvu arbitražu, odnosno hoće li ona poštovati i slovenske zahtjeve da rješenje uključi i "načelo pravičnosti" (ex aequo et bono), te polazište da vrijedi stanje na granici kakvo je bilo 25. lipnja 1991., prilikom proglašenja neovisnosti dviju država.

Slovenija je izlazak s graničnim prijeporom pred Međunarodni sud pravde (ICJ) već ranije uvjetovala poštivanjem "načela pravičnosti", odnosno određivanjem razgraničenja na moru pri kojemu bi se poštivali "povijesni razlozi".

Balažic je istaknuo da je Slovenija već više puta dala do znanja što za nju predstavlja krajnju granicu do koje je u pregovorima spremna ići, a uz to zatijeva da se pitanje riješi prije ulaska Hrvatske u EU i da rješenje bude pravedno.

Ako Hrvatska odgovori na Rehnov prijedlog, što je Slovenija već učinila, onda ima izgleda, kazao je Balažic, da u trilateralnim razgovorima ministara Jandrokovića i Žbogara s Rehnom dođe do napretka u rješenju graničnog pitanja koje bi trebalo deblokirati hrvatske pristupne pregovore s EU-om.

"U suprotnom, pristupna međuvladina konferencija EU-a i Hrvatske koju za kraj mjeseca planira češko predsjedništvo EU-a ne bio imala smisla", rekao je Balažic, dodajući da je organizacija konferencije u rukama češkog predsjedništva.

Istodobno, Balažic je izrazio sumnju u spremnost Hrvatske da "konstruktivno" prihvati mogućnosti koje otvara Rehnov prijedlog, ocijenivši da slovensko-hrvatski odnosi i Rehnova inicijativa postaju političkom temom koja se pojavljuje prije skorašnjih lokalnih izbora u Hrvatskoj, te izbora za Europski parlament koji će se u Sloveniji održati 7. lipnja.

Balažic je potvrdio da Slovenija traži da se u slučaju da se dvije države dogovore o ad-hoc arbitraži, sporazum o tome mora ratificirati u oba parlamenta. (hina/metro-portal)

15.04.2009. 16:24:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh