« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
IZLOŽBE

"Novi prostor slike" izlaže Dorotea Braić u Galeriji SC

Izložba je otvorena do 4. veljače, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Dorotea Braić
Dorotea Braić (Arhiva)
Više o

izložba

,

Galerija SC

,

Dorotea Braić

Daleko od kolorizma, kiča i nepotrebnih sadržaja koje neprekidno nudi suvremeno doba, Dorotea Braić započinje istraživanje proširenog prostora slike s minimalističkim izrazom Arte povere još za vrijeme studentskih dana. Dekonstrukcijom i ponovnim preslagivanjem platna i okvira iskazan je jasan umjetničin poriv za transformacijom i nadogradnjom slike izvan dvodimenzionalnog prostora.

Središnju poziciju izložbenog prostora zauzima oprostoreno platno u formi kubusa čija otvorenost poziva promatrača na ulazak u objekt i sagledavanje njegove nutrine. U toj dramatičnoj konstrukciji, kao i u nekolicini ostalih radova, stvorena je opozicija geometrijske uglađenosti i amorfnih izdataka koji se nalaze u središtu četiriju stranica. Značajna je i ritmičnost postignuta nizanjem i relacijama u postavu sliko-objekata koji, obješeni da vise, polegnuti na podu, postavljeni u kut ili izvan galerijskog prostora, prkose klasičnom poimanju i izlaganju oslikanog platna. Kroz redukciju i elementarnost naglašeni su procesualnost i misaoni tok stvaranja, čineći radove bliskima analitičkom slikarstvu i konceptualnom pristupu umjetnosti.

Doroteini radovi postižu ambijentalni karakter unatoč njihovu naoko iskrivljenu vizualnom dojmu, ponajviše zahvaljujući asketskoj upotrebi prirodnih materijala. U tom kontekstu valja spomenuti autoričinu prethodnu samostalnu izložbu u desakraliziranoj crkvi sv. Stjepana u Peroju u kojoj su se radovi, s obzirom na stanje i prethodnu funkciju građevine, stopili u interijeru do mimikrijske razine. S druge strane, u Galeriji Studentskog centra oprostorene slike, posebice pod difuznim danjim svjetlom, dobivaju potpuno zasluženu pažnju, čime se ističe sva njihova surovost i rustikalnost uz neizbježan dojam mirnoće i sklada. (predgovor, Sara Mikelić)

BIOGRAFIJA

Dorotea Braić (1996., Pula) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti 2021. godine na Nastavničkom odsjeku, usmjerenje slikarstvo u klasi red. prof. art. Ante Rašića. Izlagala je na više skupnih izložbi (Široko oko 2022.; Humanost, 2022. i dr.). Imala je dvije samostalne izložbe, u desakraliziranoj crkvi Sv. Stjepana u Peroju 2021. te u Galeriji Šikuti u sklopu ciklusa Mladi dolaze. Sudjelovala je na umjetničkim projektima „XIIxII 2020 - Ex libris i istarski skladatelji" (rad se nalazi u fundusu Muzeja suvremene umjetnosti Istre) i „Umjetnička knjiga - prošireni medij i ograničena forma", 2020.

28.01.2023. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh