« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
NOĆ MUZEJA

Danas je Noć muzeja, evo što ima u Zagrebu

Zagrebački muzeji za Noć muzeja, uz besplatan ulaz u petak do kasno navečer, otvaraju vrata za svoje stalne postave i aktualne izložbe, uz stručno vodstvo, popuste na publikacije i prigodna događanja

Evo što ima...
Evo što ima... (Arhiva)
Više o

muzeji

,

Noć muzeja 2023.

,

zagrebački muzeji

Ovogodišnja Noć muzeja s temom "Muzeji su važni!" fokusirat će se na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike.

Za sudjelovanje su se prijavili gradovi i općine iz svih hrvatskih županija - 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija.

Uz besplatan ulaz u petak do kasno navečer, muzeji otvaraju vrata za svoje stalne postave i aktualne izložbe, uz stručno vodstvo, popuste na publikacije i prigodna događanja.

Donosimo vam popis otvorenih zgrebačkih muzeja, dok ostatak programa u ostalim gradovima možete pronaći na službenim stranicama Noći muzeja gdje se nalazi cijeli popis po županijama, kategorijama i programima.

ZET je osigurao besplatan prijevoz, tzv. muzejskim tramvajem, mini busovima na relaciji Muzej Mimara - Gornji grad i posebnom linijom Mažuranićev trg - Muzej suvremene umjetnosti.

Otvorenje Noći muzeja u Etnografskom muzeju, nove radionice Hrvatskog školskog muzeja

Noć muzeja otvara se u Etnografskom muzeju, gdje traju izložbe "Lica gladi", "Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave", "Jedan okrug, jedan proizvod". Bit će tu i potraga kroz postav "Tragom životinja", tematska vodstva, koncerti Čipkica i Ansambla Harmonija disonance.

Arheološki muzej na obnovljenom 1. katu zgrade na Zrinjevcu donosi izložbe "Lobor - ranosrednjovjekovno središte moći, 20 godina arheoloških istraživanja" i izložbu plakata "Priča o Haninom kovčegu", u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja. Kako se zbog obnove ne može razgledati stalni postav, priređena je virtualna šetnja kroz njega na www.amz.hr.

Protekle tri godine zatvoreni Hrvatski školski muzej otvara izložbeno-radioničku galeriju "Školica za 5" u Hebrangovoj, uz izložbu "Moje dječje dragocjenosti: donacije Hrvatskom školskom muzeju".

Muzej grada Zagreba nudi stalni postav, dvije aktualne izložbe, "ZG potres. Halo 193" i "Ivan Standl - zagrebački fotograf", vodstva i kreativne radionice za djecu.

Galerija Klovićevi dvori daje presjek umjetničke zbirke biskupa Kokše, a pod nazivom "U čast muzeja" izložit će dio galerijskog fundusa i organizirati radionice slikanja na staklu.

Pop kultura u HDA, glazba i stara računala na FER-u

Hrvatski državni arhiv bavi se počecima pop-kulture u Hrvatskoj, s izložbom filmskih plakata, fotografija i časopisa, projekcijom "Martina u oblacima", gdje je pjevao Ivo Robić, uz čiji će se 100. rođendan izložiti dio njegove ostavštine, dok će njegove pjesme pjevati Alen Đuras.

Romski edukacijsko-kulturni centar otvara izložbu "Upali radio!", tu je i izložba o grafitima "Ljubi Roma - Poruke mržnje na hrvatskim ulicama!", slušanje radio drama "Rat svjetova" i "Vodič kroz galaksiju za autostopere", projekcije kratkih dokumentaraca, koncert.

Muzej suvremene umjetnosti donosi programe i u Novom Zagrebu i u Vili Richter na Vrhovcu, a nudi, među ostalim, izložbe Nama Junea Paika i Seana Scullyja, ali i svirku.

U Meštrovićevom paviljonu HDLU-a su izložbe Gordane Špoljar Andrašić te dosadašnjih laureata nagrade Vladimir Dodig Trokut, Iva Vraneković - umjetnici umjetniku, a zanimljiva je i izložba u Zaprešiću, u Vršilnici, "Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac".

FER postavlja interaktivnu izložbu starih kalkulatora i računala, retro igraonicu, druženje uz glazbu iz starih računalnih igara, dok Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, uz 150 godina od njezina rođenja, priprema kostimirano vodstvo kroz postav.

U Muzeju policije građani će moći naučiti prepoznati krivotvorene dokumente i novac, pronaći otisak prsta, identificirati osobu, te uz asistenciju aktivirati svoje e-osobne iskaznice i mobilne aplikacije.

Tehnički muzej Nikola Tesla prima posjetitelje za stalni postav u prizemlju (vatrogastvo, transformacija energije, prometna sredstva, info centar o radioaktivnom otpadu), a Veterinarski fakultet predstavlja svoju muzejsku građu.

Svoja će vrata otvoriti najstarija u Zagrebu, gornjogradska ljekarna "K crnom orlu", kao i Klinika za psihijatriju Vrapče s dvije izložbe, stalnog postav u Muzeju bolnice te fotografija dr. Aldenite Matić u Galeriji Slava Raškaj.

Noć muzeja u 18. izdanju okuplja više od 180 muzejskih i drugih institucija s oko 450 programa diljem Hrvatske. Detaljan program nalazi se na internetskim stranicama organizatora, Hrvatskog muzejskog društva.

27.01.2023. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh