Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2023. 10:00:00
IZLOŽBE

"Novi prostor slike" izlaže Dorotea Braić u Galeriji SC

Izložba je otvorena do 4. veljače, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Dorotea Braić
Dorotea Braić (Arhiva)

Daleko od kolorizma, kiča i nepotrebnih sadržaja koje neprekidno nudi suvremeno doba, Dorotea Braić započinje istraživanje proširenog prostora slike s minimalističkim izrazom Arte povere još za vrijeme studentskih dana. Dekonstrukcijom i ponovnim preslagivanjem platna i okvira iskazan je jasan umjetničin poriv za transformacijom i nadogradnjom slike izvan dvodimenzionalnog prostora.

Središnju poziciju izložbenog prostora zauzima oprostoreno platno u formi kubusa čija otvorenost poziva promatrača na ulazak u objekt i sagledavanje njegove nutrine. U toj dramatičnoj konstrukciji, kao i u nekolicini ostalih radova, stvorena je opozicija geometrijske uglađenosti i amorfnih izdataka koji se nalaze u središtu četiriju stranica. Značajna je i ritmičnost postignuta nizanjem i relacijama u postavu sliko-objekata koji, obješeni da vise, polegnuti na podu, postavljeni u kut ili izvan galerijskog prostora, prkose klasičnom poimanju i izlaganju oslikanog platna. Kroz redukciju i elementarnost naglašeni su procesualnost i misaoni tok stvaranja, čineći radove bliskima analitičkom slikarstvu i konceptualnom pristupu umjetnosti.

Doroteini radovi postižu ambijentalni karakter unatoč njihovu naoko iskrivljenu vizualnom dojmu, ponajviše zahvaljujući asketskoj upotrebi prirodnih materijala. U tom kontekstu valja spomenuti autoričinu prethodnu samostalnu izložbu u desakraliziranoj crkvi sv. Stjepana u Peroju u kojoj su se radovi, s obzirom na stanje i prethodnu funkciju građevine, stopili u interijeru do mimikrijske razine. S druge strane, u Galeriji Studentskog centra oprostorene slike, posebice pod difuznim danjim svjetlom, dobivaju potpuno zasluženu pažnju, čime se ističe sva njihova surovost i rustikalnost uz neizbježan dojam mirnoće i sklada. (predgovor, Sara Mikelić)

BIOGRAFIJA

Dorotea Braić (1996., Pula) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti 2021. godine na Nastavničkom odsjeku, usmjerenje slikarstvo u klasi red. prof. art. Ante Rašića. Izlagala je na više skupnih izložbi (Široko oko 2022.; Humanost, 2022. i dr.). Imala je dvije samostalne izložbe, u desakraliziranoj crkvi Sv. Stjepana u Peroju 2021. te u Galeriji Šikuti u sklopu ciklusa Mladi dolaze. Sudjelovala je na umjetničkim projektima „XIIxII 2020 - Ex libris i istarski skladatelji" (rad se nalazi u fundusu Muzeja suvremene umjetnosti Istre) i „Umjetnička knjiga - prošireni medij i ograničena forma", 2020.

28.01.2023. 10:00:00
http://metro-portal.hr/novi-prostor-slike-izlaze-dorotea-braic-u-galeriji-sc/140900/