« Život
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Novi otrov u krumpirićima

Pronađena još jedna kancerogena tvar u prženim krumpirićima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nezdrava hrana

,

prženi krumpirići

,

glicidamid

,

otrovi u hrani

Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Muenchenu objavili su da su u prženim krumpirićima pronašli kancerogenu tvar glicidamid.

Glicidamid nastaje zagrijavanjem proizvoda od krumpira i mnogo je opasniji od acrilamida, koji je u istim proizvodima otkriven prije šest godina, priopćilo je u ponedjeljak Tehničko sveučilište u Muenchenu.

Dobra vijest u slučaju glicidamida jest da što se javlja u manjim količinama.

Pri pregledu deset vrsta čipsa i triju vrsta prženih krumpira pronađene su količine glicidamida od 0,3 do 1,5 mikrograma po kilogramu.

U stanicama sisavaca čak i najmanja količina glicidamida može izazvati promjenu genetske strukture. (HINA)

19.08.2008. 09:46:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh