« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MARS EXPRESS

Nove snimke vulkanskog pepela na Marsu

POGLEDAJTE GALERIJU - Vjetar je raznio vulkanski pepeo po regiji Meridiani Planum

(ESA)
Više o

Mars

,

vulkanski pepeo

,

Europska svemirska agencija

,

ESA

,

Plavi Avion

Sonda "Mars Express", koja za Europsku svemirsku agenciju (ESA) istražuje površinu Marsa, poslala je na Zemlju nove fotografije regije nazvane Meridiani Planum.

Slike koje je ESA pustila u javnost pokazuju nakupine vulkanskog pepela u kraterima koji su svojedobno stvoreni udarima meteora i asteroida.

Regija Meridiani Planum se veličinom od 8000 kvadratnih kilometara može usporediti sa otokom Ciprom, a kroz nju prolazi nulti meridijan na Marsu pa ju se može usporediti i s našim Greenwichom.

Najveća nakupina pepela snimljena je u 50 kilometara dugačkom i 1700 metara dubokom krateru. Pretpostavlja se da se pepeo sastoji od tamnih minerala poput željezom i magnezijem bogatog silikata (olivina i piroksena).

Dodatne nakupine otkrivene su u 15 kilometara širokom krateru, te u nekoliko manjih kratera u koje je pepeo vjerojatno nanio vjetar koji puše na Marsu.

Činjenica da na Marsu postoji vulkanski pepeo već je duže vrijeme poznata, ali najnovije  slike jasno pokazuju da pepeo mijenja položaj upravo zbog vjetrova, slično kao što je to slučaj na Zemlji.

Vulkani na Marsu prema informacijama koje je dala ESA više nisu aktivni.

13.05.2010. 10:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh