« Život
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
LAKOĆA KOJA OSVAJA

Ženski dodir muškarce potiče na riskiranje i davanje novca

Dovoljan je lagani tapšaj po leđima i muškarci će 'odriješiti kesu' bez suvišnih pitanja - a za to su krive majke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

rizik

,

novac

,

dodir

,

žena

Gotovo svaka žena se susrela s problemom opravdavanja kupovine cipela, odjeće, torbe ili pak kozmetike koje je „jednostavno morala imati" pred svojim partnerom. Ali znanost je ovaj put odlučila biti na njihovoj strani i pomoći im. Naime, prema riječima američkih i kanadskih istraživača, dovoljan je samo jedan ženski dodir, odnosno tapšanje po leđima da muškarac otvori lisnicu, izloži se kockanju s financijama ili da se lakše odluči na preuzimanje rizika bez suvišnih komentara.

Istraživači su zamolili skupinu studenata da odigraju jednu financijsku igru. Studenti su imali dva izbora - uložiti novac u obveznice s povratnom fiksnom kamatom, što je puno sigurnije od ulaganja u rizične dionice, što je bila druga opcija.

Prilikom dolaska u određenu prostoriju, studenti su pozdravljeni rukovanjem, tapšanjem po leđima ili kimanjem glavom. Prema izvješću objavljenom u časopisu Psychological Science, rukovanje s muškarcem ili tapšanje po leđima također od strane muškarca nimalo nije utjecalo na to koliko su studenti ulagali u dionice. Ali kad bi to učinile žene, situacija se drastično mijenjala. Rukovanje s ženom poduplalo je iznose ulaganja, kimanje glavom nije imalo nikakvog učinka, a tapšanje po leđima najviše je povećalo iznos ulaganja. Čak je i najmanji i najkraći kontakt, odnosno dodir ramena od strane ženske ruke potaknuo podebljanje iznosa kojim se riskiralo na eksperimentalnom financijskom tržištu.

Stručnjaci vjeruju da takvo ponašanje ima veze s prvim danim i mjesecima naših života kad su nas, dok smo još bili bebe, majke često milovale i dodirivale i tako nam stvarale osjećaj sigurnosti i povezanosti čime su ujedno postavljale i temelje avanturizma. Istraživanje, dakle, sugerira da žene lakoćom vlastita dodira mogu natjerati i muževe i šefove i bankare da 'odriješe kesu', a autori istraživanja pak dodaju kako suptilni tjelesni kontakt može biti vrlo utjecajan i kad je u pitanju donošenje odluka i riskiranje.

13.05.2010. 10:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh