« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PAMET U GLAVU

Ne puštajte djecu da voze bicikl bez kacige

Vožnja bicikla bez kacige u Hrvatskoj je još uvijek pravilo koje ugrožava živote malih i velikih

(Shutterstock)
Više o

bicikli

,

vožnja biciklom

,

sigurnost u prometu

,

total tv

,

kapi za oči

Kaciga štiti od teških ozljeda glave, a u određenim slučajevima može spasiti i život. Ipak, odrasli kao da još ne shvaćaju važnost nošenja kacige pa tako osim što sami sebe izlažu opasnosti, ne inzistiraju na sigurnoj vožnji vlastite djece.

Istraživanja u Njemačkoj pokazuju da kacigu nosi samo trećina desetogodišnjaka, a za pretpostaviti je da je taj iznos u Hrvatskoj još niži što je potpuno nerazumljivo s obzirom na opasnosti koje vladaju u prometu.

Broj nesreća u kojima djeca stradavaju u automobilima ili kao pješaci već godinama pada, no istovremeno se povećava broj nesreća na biciklima. Posljedice tih nesreća često su vrlo teške, a moglo bi ih se izbjeći uz korištenje kacige.

Izgovori za nenošenje kacige uglavnom se odnose na njihovu neudobnost te na neusklađenost s modnim trendovima. Ipak, zaštita vlastitog života, a pogotovo djetetovog ne bi smjela ovisiti o estetici. "Ozljede glave mogu biti smrtonosne i nije ih tako lako sanirati. Glava nije kost koja može jednostavno zacijeliti", upozoravaju liječnici i neurolozi. S druge strane postoje i udruge koje tvrde da kacige ne bi trebale biti obvezne. Navode primjere Španjolske i Australije gdje je nošenje kacige zakonski obvezno pa te zemlje  bilježe pad u broju biciklista.

Današnje kacige teške su između 200 i 3000 grama, udobne su i imaju dovoljno utora kroz koje ulazi svježi zrak. Također, dizajneri su se potrudili učiniti ih atraktivnim, a dječje kacige nerijetko dolaze s karikaturama superheroja ili likova ih crtića.

Klasična kaciga sastoji se od plastičnog vanjskog dijela ispunjenog čvrstom pjenom. Kacige koje su dopuštene u Europskoj uniji moraju imati oznaku DIN EN 1078, dok su univerzalne oznake kvalitete koje vrijede godinama SNELL, ASTM/SEI, ANSI ili CPSC.

Međutim, ni najbolja kaciga neće pomoći ako je se pogrešno nosi. Pri kupnji je važno isprobati više modela i pronaći onaj koji predstavlja zlatnu sredinu između udobnosti i čvrstine. Kaciga treba prekrivati najveći dio čela te se ne bi smjela ni pomaknuti prilikom klimanja glave.

Osim djece, kaciga može biti spasonosna i za odrasle osobe koje su, pored toga i važan primjer mladima.

13.05.2010. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh