« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
STOP KRAĐAMA

Nove kreditne kartice poslat će kradljivce u prijevremenu mirovinu

Na sajmu u Las Vegasu predstavljena je kreditna kartica nove generacije, a njeni tvorci tvrde kako će kartične krađe postati stvar prošlosti

Brojevi na kartici mijenjaju se svaki put kad ju uključimo, zbog čega ju je gotovo nemoguće klonirati
Brojevi na kartici mijenjaju se svaki put kad ju uključimo, zbog čega ju je gotovo nemoguće klonirati (Daily Mail)

Iako se uvijek treba držati one dobre stare „nikad ne reci nikad", dizajneri najnovijeg prototipa kreditne kartice iz tvrtke Dynamics Inc. tvrde da su konačno pronašli rješenje za sve veći broj kartičnih prijevara.

Proizveli su kreditnu karticu koja se napaja minijaturnom baterijom i koja generira drukčiji sigurnosni kod svaki put kad ju korisnik uključi. Broj spremljen na magnetskoj traci također se mijenja, što znači da ga je nemoguće klonirati, barem ne s trenutno dostupnom tehnologijom.

Nova je kartica predstavljena na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, a trenutno je u fazi testiranja od strane Citibanka, jedne od najvećih banki svijeta.

Kako radi ova kartica?

Jednostavno, korisnik pali karticu ukucavanjem svog PIN koda, nakon čega se kartici pale tri ili više znamenki na displeju koje onda čine njezin jedinstveni broj.

Isto tako, kartica automatski piše novi, dinamički sigurnosni kod na svoju magnetnu traku svaki put kad kupac nešto s njom kupi, što onemogućava kradljivce da ju očitaju magnetskim čitačem. Konačno, kad je kartica isključena, u njoj nije spremljen „točan" kod, što također onemogućava kradljivce da ukradu podatke s nje, kao što to rade kod sve češćih prijevara u restoranima.

Baterija u kartici ima trajnost tri godine, a sama je kartica iste veličine i debljine kao obične kartice kakve koristimo danas.

Hoće li ovakve kartice doista postati standard u bliskoj budućnosti ili će banke tražiti neko drugo rješenje da stanu kradljivcima na kraj, ostaje za vidjeti.

11.01.2012. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh