« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
UTAH

Nove kontroverze oko petroglifa koji prikazuje dinosaura

Dokazuje li petroglif da su ljudi i dinosauri svojedobno živjeli zajedno ili se radi o iluziji

Petroglif
Petroglif (Answers in Genesis - USA)
Više o

dinosauri

,

Utah

,

Petroglif

,

piktogrami

Petroglifi iz američke savezne države Utah, koji se nalaze na kamenom mostu Kachina Bridge, od samog otkrivanja zadaju brojna pitanja. Dio znanstvenika tvrdi da crteži prikazuju dinosaure i svjedoče o suživotu čovjeka i dinosaura na Zemlji.

Pronađena su ukupno četiri petroglifa koja se mogu dovesti u vezu s dinosaurima, a najpoznatiji i najjasniji od njih upravo je petroglif prikazan na gornjoj fotografiji.

Paleontolog Phil Senter i arheologinja Sally Cole objavili su u novom broju časopisa "Palaeontologia Electronica" istraživanje prema kojem petroglifi nemaju veze s dinosaurima nego su rezultat pareidolije - vrste iluzije pogrešnog viđenja zbog koje se besmislene stvari shvaćaju na željeni način.

Iako petroglif na prvi pogled podsjeća na dinosaura, analiza pod različitim uvjetima osvjetljenja pokazuje da se u stvarnosti radi o dva različita prikaza zmije, tvrde Senter i Cole. Trup i noge navodnog dinosaura prema njima su samo prirodna obojenja kamena. Odmah su se javili i kritičari takve teorije koji u pitanje dovode metodologiju istraživanja. Zaključak o iluziji za njih je previše banalan. 

Evo kako su Senter i Cole interpretirali poznati petroglif:

06.04.2011. 07:27:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    06.04.2011. 08:26
    kakva zmija, to je dinosaur
  2. avatar
    EMS
    06.04.2011. 15:09
    Cuj zmija, ZMIJUGA loma profesoreeeee :)))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh