« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
TAJNI KODOVI

Knjige koje bi mogle promijeniti kršćanstvo

U pećinama u Jordanu otkriveno je više od 70 drevnih knjiga koje su stare oko 2000 godina...

Fotografija vijesti
Više o

Jordan

,

knjige

,

uskrsnuće

,

Isus

,

kršćanstvo

Margaret Barker, autoritet na području povijesti Novog zavjeta, pozvana je kako bi 'pomogla istražiti porijeklo relikvija koje bi mogle biti najraniji primjerak kršćanskih tekstova. Kontaktirao ju je britanski arheolog David Elkington, jedan od nekoliko ljudi koji je vidio "metalne knjige" pronađene u Jordanu. Barker vjeruje da ukoliko se pokaže kako su knjige original, mogle bi predstavljati dokaz kršćanske aktivnosti još iz 30 godine nove ere, baš u vrijeme kada se vjeruje da je Isus razapet. Barker će pokušati otkriti značenje drevnih hebrejskih tekstova, od kojih su većina u kodovima.

Dosad je otkriveno oko 70 knjiga, a svaka sadrži između 5 i 15 stranica načinjenih od olova, veličine kreditne kartice. Knjige su otkrivene u sjevernom dijelu Jordana, između 2005. i 2007. godine, kada je poplava otkrila dvije udubine u pečini.

Elkington navodi kako bi knjige mogle biti "najveće otkriće u kršćanskoj povijesti, a moguće je da se radi o najranijim postojećim kršćanskim zapisima. Oni bi mogli, možda, promijeniti naše razumijevanje Isusovog raspeća i uskrsnuća, te načina na koji je kršćanstvo rođeno." Direktor Odjela za antikvitete u Jordanu, Ziad al-Saad smatra kako su knjige napisali kršćanski sljedbenici, nekoliko desetljeća nakon raspeća. "Ovi dokumenti mogli bi postati važniji od svitaka s Mrtvog mora. Inicijalne informacije o sadržaju su vrlo ohrabrujuće, a sve ukazuje kako se radi o velikom otkriću", objašnjava al-Saad.

01.04.2011. 22:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Lidija
    15.04.2011. 01:18
    Dokazi o hriscanskoj crkvi i Isusu nalaze se i u Novom Zavjetu istinito. Svatko moze otkriti ako pazljivo iscitava bez tumacenja hrisc. crkvenjaka.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh