« Kultura
objavljeno prije 2 godine
OSVRT

Nova serija akrilika Duška Šibla

Zapravo boja je i najvažnija, ona bilježi, označava, širi ili reducira svaku kretnju, svaki mig, trzaj, grč, skok, uzdah, tišinu, muk...

Duško Šibl
Duško Šibl (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

U spoznavanju mogućnosti različitih formata platna i mogućnosti realizacije, akademski slikar Duško Šibl nastavlja svoje istraživanja na nešto većim formatima od prošloga puta, izvodeći novi ciklus svojih omiljenih motiva, figura u pokretu, na platnu veličine 30 x 20 cm.

I dalje je dakle u središtu pozornosti manji, ograničeni format koji bi morao omogućiti život rasplesanim Šiblovim likovima i žestokim nanosima boje u praćenju neprestanih kretnji višeglavih pojava.

Zapravo boja je i najvažnija, ona bilježi, označava, širi ili reducira svaku kretnju, svaki mig, trzaj, grč, skok, uzdah, tišinu, muk. Boja je mjera za sve energijom obilježeno.

Iako, poneke od figura naizgled mirno stoje, pogrbljene, one su uvijek, u svakom trenutku spremne na skok, na odraz, na let, njihovo tijelo preplavljuje uzbuđenje skorašnjeg gibanja jer njima je pokret život.

Istodobno one izazivaju promatrača bjelinom svojih tijela, napetih udova,pomalo spuštenih glava u očekivanju onog iznenadnog trenutka kada tijele polijeće u prostor.

Nova serija akrilika na platnu manjih formata Duška Šibla i dalje zadržava svoju temeljnu vrijednost, izrazitu ritmičnost motiva i snažnu kolorističku gestu.

Figure u pokretu i na ovim manjim formatima ništa nisu izgubile od svoje erotičnosti i tajanstvenosti, one su dalje vladari tamno zelenih, tamno crvenih prostora, njihova prozirna tijela i dalje su puna života.

Piše: Miroslav Pelikan
29.03.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh