« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
ZAPADNI BALKAN

Nova britanska vlada za nastavak proširenja Europske unije

Ministar vanjskih poslova posebice traži snažniju europsku politiku prema Bosni i Hercegovini, čiji bi "raspad bio katastrofa"

William Hague
William Hague (Getty Images)
Više o

David Cameron

,

Britanska vlada

,

matineja nedjeljom

,

Dr. Sketchy

,

We Love House

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague najavio je da će nova britanska vlada snažno podržavati daljnje proširenje EU-a na zapadni Balkan i Tursku te da će se zauzimati za sankcije protiv onih političara koji budu radili na slabljenju države Bosne i Hercegovine.

"Konzervativna stranka i dalje čvrsto vjeruje u vrijednosti daljnjeg proširenja EU-a. Perspektiva članstva ključna je za učvršćenje stabilnosti na zapadnom Balkanu, gdje je toliko europske krvi proliveno. Zapadni Balkan je stražnje dvorište Europske unije i njezina vjerodostojnost u vanjskim poslovima ovisi o učinkovitosti njezine politike u tom području", napisao je Hague u članku za Europe's World, publikaciju koju izdaje bruxelleski think-tank Friends of Europe.

William Hague pripada najeuroskeptičnijem krilu i inače euroskeptične Konzervativne stranke, snažnijeg partnera u novoj koalicijskoj vladi s proeuropskim liberalnim demokratima.

"EU je institucija od velike važnosti za Ujedinjeno kraljevstvo i britansku vanjsku politiku. Iako je Konzervativna stranka rijetko bježala od iskrene kritičnosti kada smo mislili da EU kolektivno radi krive stvari, jednako tako smo bili predvodnici u najvećim dostignućima EU-a - jedinstvenom tržištu i proširenju", navodi Hague.

On posebice traži snažniju europsku politiku prema Bosni i Hercegovini, čiji bi "raspad bio katastrofa".

"Posebice u Bosni postoji potreba za snažnijom i zahtjevnijom europskom politikom koja bi trebala koristiti štap i mrkvu. Postoji snažan argument za prijetnju ciljanim sankcijama protiv političara koji podrivaju bosansku državu. Bosanska ekonomija je rasla sa stranom pomoći, ali država nije rasla i danas ne funkcionira'', kaže Hague

"Raspad zemlje u neovisne etničke državice ne bi bila samo nagrada za etničko čišćenje, što je moralna uvreda, nego nosi i rizik stvaranja neuspjele države u srcu Europe. Snažan pristup trebao bi se usredotočiti na jedinstven cilj: središnju vladu u Bosni dovoljno učinkovitu da odgovori zahtjevima za članstvo u EU-u i NATO-u", smatra novi britanski ministar vanjskih poslova.

Koalicijska vlada predvođena konzervativcima i dalje će poput prethodne laburističke vlade podupirati članstvo Turske u EU-u, čijem ulasku nisu sklone neke od najvećih i najvažnijih članica.

Osim uzajamne "gospodarske koristi i iznimnog poboljšanja sigurnosti opskrbe energijom za EU, tursko članstvo bi demantiralo one koji tvrde da postoji sukob civilizacija između Zapada i islama i od Turske bi stvorilo posrednika između Europe i Bliskog istoka", napisao je Hague u članku naslovljenom "Kako nova britanska vlada predvođena Torijevcima vidi svoju politiku prema EU-u". (hina/metro-portal)

19.05.2010. 16:59:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh