« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
DOLJE VLADA

20 tisuća Rumunja prosvjedovalo protiv vladinih mjera štednje

Vlada će smanjiti plaće u javnim službama za 25 a mirovine za 15 posto, a sve kako bi Rumunjska mogla ispuniti obveze prema MMF-u

euro
euro (Getty Images)
Više o

recenzija

,

obitelji u potrebi

,

subkultura

Zbog velikih vladinih rezova proračunske potrošnje u Bukureštu je održan jedan od najvećih masovnih prosvjeda od pada komunizma 1989. godine što dovodi u sumnju rumunjsku sposobnost da ispuni obveze koje je ta zemlja preuzela od Međunarodnog monetarnog fonda.

Analitičari kažu da bi vlada mogla popustiti javnom pritisku i omekšati svoje planirane rezove kako bi očuvala popularnost njene tijesne parlamentarne većine iako su idući izbori predviđeni za drugi dio 2012. godine.

Prosvjedi na kojima je sudjelovalo oko 20.000 ljudi prvi su ozbiljan ispit za odlučnost šest mjeseci stare vlade centra u provedbi mjera štednje nužnih za dobivanje međunarodne pomoći za recesijom pogođeno rumunjsko gospodarstvo.

Policija je rekla da se tijekom prijepodneva okupilo 18.000 do 20.000 prosvjednika koji su uzvikivali "Dolje vlada", dok su čelnici sindikata pozivali na opći štrajk.

MMF-ov paket pomoći od 20 milijardi eura ključan je za financiranje rumunjskog proračunskog deficita a vlada je, kako bi osigurala davanje iduće tranše zajmova, obećala smanjiti plaće u javnim službama za 25 a mirovine za 15 posto. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 16:29:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh