« Film
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
EUROPSKI OSCAR

Nominacije Europske filmske akademije bez hrvatskih predstavnika

Za Europsku filmsku nagradu konkurirati će 45 filmova iz tridesetak zemalja, no nažalost Hrvatska je bez predstavnika

Više o

nominacija

,

Europska filmska nagrada

,

EFA

Europska filmska akademija (EFA) objavila je popis 45 filmova iz tridesetak zemalja koji su predloženi za nominacije za ovogodišnju Europsku filmsku nagradu, a konačna odluka o nominiranima objavit će se 5. studenoga, piše Hina.

Članovi Akademije iz 20 zemalja izabrali su po jedan nacionalni film izravno na selekcijsku listu, a popis je nadopunio odbor stručnjaka u kojemu su bili Pierre-Henri Deleau (Francuska), Marit Kapla (Švedska), Stefan Kitanov (Bugarska), Derek Malcolm (Velika Britanija), and Elma Tataragić (BiH), izvijestila je EFA. U narednim tjednima oko 2500 članova EFA-e glasovat će za nominacije u raznim kategorijama, a konačni rezultat objavit će se na Festivalu europskoga filma u Sevilli.

Na popisu izabranih filmova velikim dijelom su već etablirana redateljska imena i filmovi koji su u protekloj godini prikazivani i nagrađivani na svjetskim festivalima.

Među ostalima, tu su danski film "U boljem svijetu" Susanne Bier, ovogodišnji dobitnik Oskara i Zlatnog globusa za najbolji strani film, potom francuski film "Artist" Michela Hazanaviciusa, španjolski "Posljednji cirkus" Alexa de la Iglesie, ruski "Elena" Andreya Zvyagintseva, belgijski "Dječak s biciklom" braće Dardenne i poljski "Ubojstvo iz nužde" Jerzyja Skolimowskog.

Izabrani su i talijanski "Imamo Papu" Nannija Morettija, finski "Le Havre" Akija Kaurismakija, Oscarima nagrađeni britanski "Kraljev govor" Toma Hoopera, danski "Melankolija" Larsa von Triera, španjolski "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara, češki "Preživjeti život (teorija i praksa)" Jana Švankamajera, mađarski "Torinski konj" Bele Tarra i njemački "Tri" Toma Tykwera.

Hrvatskih produkcija i koprodukcija u prednominacijama nema, a iz regije su uvršteni bosansko-hercegovački film "Cirkus Columbia", snimljen prema romanu hrvatskog pisca i novinara Ivice Đikića, srpski "Bijeli, bijeli svijet" Olega Novkovića i "Tilva Roš" Nikole Ležaića, makedonski "Majke" Milča Mančevskog i slovenski "Cirkus Fantasticus" Janeza Burgera.

Dodjela 24. Europske filmske nagrade održat će se 3. prosinca u Berlinu, a detaljan popis izabranih filmova nalazi se na http://europeanfilmawards.eu/en_EN/selection/films.

13.09.2011. 12:02:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh