Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2011. 12:02:17
EUROPSKI OSCAR

Nominacije Europske filmske akademije bez hrvatskih predstavnika

Za Europsku filmsku nagradu konkurirati će 45 filmova iz tridesetak zemalja, no nažalost Hrvatska je bez predstavnika

Europska filmska akademija (EFA) objavila je popis 45 filmova iz tridesetak zemalja koji su predloženi za nominacije za ovogodišnju Europsku filmsku nagradu, a konačna odluka o nominiranima objavit će se 5. studenoga, piše Hina.

Članovi Akademije iz 20 zemalja izabrali su po jedan nacionalni film izravno na selekcijsku listu, a popis je nadopunio odbor stručnjaka u kojemu su bili Pierre-Henri Deleau (Francuska), Marit Kapla (Švedska), Stefan Kitanov (Bugarska), Derek Malcolm (Velika Britanija), and Elma Tataragić (BiH), izvijestila je EFA. U narednim tjednima oko 2500 članova EFA-e glasovat će za nominacije u raznim kategorijama, a konačni rezultat objavit će se na Festivalu europskoga filma u Sevilli.

Na popisu izabranih filmova velikim dijelom su već etablirana redateljska imena i filmovi koji su u protekloj godini prikazivani i nagrađivani na svjetskim festivalima.

Među ostalima, tu su danski film "U boljem svijetu" Susanne Bier, ovogodišnji dobitnik Oskara i Zlatnog globusa za najbolji strani film, potom francuski film "Artist" Michela Hazanaviciusa, španjolski "Posljednji cirkus" Alexa de la Iglesie, ruski "Elena" Andreya Zvyagintseva, belgijski "Dječak s biciklom" braće Dardenne i poljski "Ubojstvo iz nužde" Jerzyja Skolimowskog.

Izabrani su i talijanski "Imamo Papu" Nannija Morettija, finski "Le Havre" Akija Kaurismakija, Oscarima nagrađeni britanski "Kraljev govor" Toma Hoopera, danski "Melankolija" Larsa von Triera, španjolski "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara, češki "Preživjeti život (teorija i praksa)" Jana Švankamajera, mađarski "Torinski konj" Bele Tarra i njemački "Tri" Toma Tykwera.

Hrvatskih produkcija i koprodukcija u prednominacijama nema, a iz regije su uvršteni bosansko-hercegovački film "Cirkus Columbia", snimljen prema romanu hrvatskog pisca i novinara Ivice Đikića, srpski "Bijeli, bijeli svijet" Olega Novkovića i "Tilva Roš" Nikole Ležaića, makedonski "Majke" Milča Mančevskog i slovenski "Cirkus Fantasticus" Janeza Burgera.

Dodjela 24. Europske filmske nagrade održat će se 3. prosinca u Berlinu, a detaljan popis izabranih filmova nalazi se na http://europeanfilmawards.eu/en_EN/selection/films.

13.09.2011. 12:02:17
http://metro-portal.hr/nominacije-europske-filmske-akademije/63166/