« Film
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
DOMAĆI FILMSKI FESTIVAL

Počinje 9. Zagreb Film Festival

Na ovogodišnje devetom izdanju ZFF-a, koji će trajati od 16. do 23. listopada, prikazati će se oko 90 filmova iz tridesetak zemalja

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb

,

ZFF

,

filmovi

,

9. ZFF

Deveto izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF), koje će se održati od 16. do 23. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija, u sedam programa donosi devedesetak filmova iz tridesetak zemalja, a uz svjetski afirmirane naslove važno mjesto ima i izbor iz novije hrvatske filmske produkcije, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare, javlja Hina.

Iz glavnog programa, u okviru kojega će se prikazivati igrani, kratki i dokumentarni filmovi, direktor festivala Boris T. Matić izdvojio je film "Tiranosaur" britanskog glumca Paddyja Considinea, koji je na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu osvojio nagradu za najbolju režiju, te film ceste, "Bagremi" debitantski rad argentinskog redatelja Pabla Giorgellija, koji je obilježio ovogodišnji festival u Cannesu.

U ozračju skorašnjih izbora prikazat će se spotovi iz prijašnih predizbornih kampanja u Hrvatskoj, a kao primjer drukčije, a u suštini Hrvatskoj vrlo slične izborne priče, dokumentarac "Afrički izbori", koji prati pozadinu političke kampanje predsjedničkih izbora 2008. u Gani, najavio je Matić.

Istaknuo je i hrvatsku premijeru filma "Marijine" Željke Sukove, toplu priču o tri žene i njihovoj pokojnoj baki koja pred domaću publiku dolazi nakon festivala u Torontu i Karlovym Varyma.

Hrvatski filmovi tradicionalno se predstavljaju u natjecateljskom programu "Kockice", a Festival nastavlja i s dobro prihvaćenim programima "Bibijada", besplatnim projekcijama za djecu stariju od pet godina, "Moj prvi film" s prvijencima i kratkim filmovima danskih autora, te "Velikih 5" s aktualnim filmskim uspješnicama iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke, Velike Britanije, te ove godine prvi put i iz Austrije, kao šeste članice europskog udruženja EUNIC.

Nove popratne programe, "Seksualna edukacija na filmu" i "Red Westerns" najavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta. Prvi je, u selekciji Daniela Rafaelića, posvećen filmovima kojima je cilj edukacija o seksualnosti, a drugi tzv. komunističkim westernima snimljenima u Istočnoj Europi tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, koji su bili odgovor na taj žanr iz zapadnih zemalja.

Program "Red Westerns" organiziran je u suradnji s Ludmilom Cvikovom i filmskim festivalom u Rotterdamu, a međunarodnu suradnju ZFF intenzivira i kroz predstavljanja festivala kratkometražnog filma "goEast" iz Wiesbadena, gdje bi trebao gostovati sa svojim filmovima, finskog Tampere Film Festivala te prestižnog portugalskog festivala "Festroia".

Filmovi će se prikazivati u kinima "Europa", "Tuškanac" i Dokukinu Croatia te u Zagrebačkom plesnom centru, a dio programa i u Muzeju suvremene umjetnosti.

Od ove godine festival ima novog sponzora, umjesto VIPneta Hrvatski telekom, iz kojega najavljuju uvrštavanje filmova s prethodnih festivala u MAXtv videoteku te sponzoriranje novouvedene Nagrade publike. Ovogodišnji proračun festivala smanjen je za 20 posto, a financijski ga podupiru Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i MEDIA program.

U suradnji s HAVC-om na festivalu će se sastati Upravni odbor Europske filmske akademije, a u suradnji s Media deskom Hrvatske radionica "Moving Danes" s istaknutim danskim autorima.

14.09.2011. 14:34:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh