« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NAPOKON

Noć knjige 23. travnja

Noć knjige će okupiti čitatelje, autore, nakladnike, knjižare i knjižnice na kulturnim programima od 18 sati do 1 sat iza ponoći

Noć knjige po prvi puta u Hrvatskoj
Noć knjige po prvi puta u Hrvatskoj (Screenshot)
Više o

zagreb-info

,

program

,

Noć knjige

,

Knjižnice Grada Zagreba

Na Međunarodni dan knjige i autorskih prava, 23. travnja, u Hrvatskoj će se prvi puta održati manifestacija "Noć knjige" koja će okupiti čitatelje, autore, nakladnike, knjižare i knjižnice na kulturnim programima od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

Knjižnice grada Zagreba (KGZ) na svojim su mrežnim stranicama najavile da će se toga dana u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici održati kviz za posjetitelje "30" te nastup KGZ benda "Što sve knjižničari umiju", dok će se u knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića održati "Večera u knjižnici" u sklopu koje će se na Odjelu za djecu pripovijedati priče Michaela Tourniera te predstaviti roman Ede Popovića "Lomljenje vjetra".

U knjižnici Tina Ujevića održat će se prva razmjena knjiga "Daruj, uzmi i razmijeni knjigu" te slušaonica "Noć filmske glazbe: knjiga - film - glazba".

U okviru manifestacije KGZ provodi anketu "Što čitati noću" i poziva sve čitatelje da predlože naslove (proza, poezija, eseji) za top listu deset hrvatskih i deset stranih knjiga za koje smatraju da ih svakako treba pročitati (za dobar san i dobar - svaki - dan). Anketa KGZ-a otvorena je do 23. travnja kada će se objaviti rezultati.

Odluka o obilježavanju Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995., a dan 23. travnja simboličan je datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Osim toga, UNESCO će ove godine obilježiti 80. obljetnicu programa Index Translationum, odnosno međunarodne bibliografije prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekog djela.

16.04.2012. 19:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh