« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NOĆ KNJIGE

Čitalačke navike u Hrvata sve lošije

Podaci nedavnog istraživanja OECD-a poražavajući su za Hrvatsku, 27 posto učenika nikada ne čita, 57 posto ih čita jer mora, a za njih osamdeset posto omiljeni hobi nije čitanje

Fotografija vijesti
Više o

čitanje knjiga

,

životne navike

,

Noć knjige

Recesija i teška financijska situacija onemogućit će uvođenje promjena kojima bi se pokušalo ispraviti već sada izrazito loše trendove u čitalačkim navikama Hrvata, stoji u ocjeni tribine „Knjiga u krupnom planu", središnjem događaju Noći knjige, prenosi Hina.

Podaci nedavnog istraživanja OECD-a poražavajući su za Hrvatsku, 27 posto učenika nikada ne čita, 57 posto ih čita jer mora, a za njih osamdeset posto omiljeni hobi nije čitanje, rekao je Željko Jovanović, ministar znanosti obrazovanja i sporta.

Zadatak Ministarstva znanosti i Ministarstva kulture je da mladima približe čitanje i da im ono ne bude dosadno kao za njih 25 posto iz ankete, dodao je Jovanović, izrazivši nadu da će i Noć knjige biti jedan od načina da se Hrvatska na ljestvici tog istraživanja provedenog među 65 zemalja podigne s 36. mjesta.

Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, istaknula je kako je njezino ministarstvo svjesno svih problema u području knjige, od slabih ili nikakvih autorskih honorara do loših čitalačkih navika i distribucije te manjka knjižara i sluha za knjižare u malim i srednjim zajednicama gdje bi one, napomenula je, trebale biti mjesto druženja i komunikacije.

Ovogodišnja, prva Noć knjige u Hrvatskoj održava se večeras do jedan sat poslije ponoći u 48 hrvatskih gradova i u okviru nje više je od 220 pojedinačnih programa, od klasičnih promocija knjiga, autora i javnih čitanja, preko razgovora o knjizi i radionica za djecu do izložbi, koncerata, predstava, projekcija filmova, glazbenih slušaonica. Na manifestaciji sudjeluje oko 160 autora, urednika i prevoditelja, 60 knjižnica, tridesetak nakladnika i skoro 120 knjižara.

24.04.2012. 08:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh