« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
454 STRANICA

Nobelovac Mario Vargas Llosa objavio novi roman "Keltski san"

Smrt će me zateći s perom u ruci, kaže peruanski književnik Mario Vargas Llosa, dobitnik Nobela za književnost

Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa (Wikipedia)
Više o

roman

,

Nobelova nagrada za književnost

,

Mario Vargas Llosa

Ni mjesec dana otkako je dobio Nobelovu nagradu za književnost, Mario Vargas Llosa objavio je novi roman "El Sueno del Celta" ("Keltski san"). Roman na 454 stranice objavio je španjolski izdavač Alfaguara, a u prodaji je prva naklada od pola milijuna primjeraka.

"Keltski san" temelji se na životu Rogera Casementa (1864. - 1916.), britanskoga konzula u Belgijskome Kongu početkom 20. stoljeća. Casement je putovao niz rijeku Kongo s piscem Josephom Conradom i bio je jedan od prvih Europljana koji je osudio nepravdu kolonijalizma u toj afričkoj zemlji koju je belgijski kralj Leopold II. smatrao privatnim vlasništvom.

Casement je skrenuo pozornost svijeta i na iskorištavanje radnika koji su proizvodili gumu u Amazoniji. Najprije su mu Britanci dali titulu plemića, a zatim su ga pogubili jer je pomagao u naoružavanju irskih nacionalista.

Casement je bio 'fascinantna' i 'vizionarska' figura, 'napola junak, napola normalan čovjek', rekao je Vargas Llosa na predstavljanju svojeg romana u Madridu. Nobelovac je još rekao kako je u djelu poštovao temeljne povijesne činjenice o Casementu, ali mnogo toga je i izmislio.

"Lažem samo kad pišem romane", rekao je peruanski pisac.

"Smrt će me zateći s perom u ruci", rekao je taj 74-godišnjak sa španjolskim i peruanskim državljanstvom dodajući kako žudi za tim da nastavi "s vrhunskim zadovoljstvom" pisanja pošto mu je osvajanje Nobelove nagrade za književnost donekle omelo dnevni ritam.(hina/metro-portal)

03.11.2010. 20:10:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh