« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
3. 11. 2010.

Knjiga dana - Meta Grosman: U obranu čitanja

Čitatelji i književnost u 21. stoljeću

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

čitanje knjiga

,

knjiga dana

,

Meta Grosman

Brojna se društva suočavaju s opadanjem interesa za čitanje, kao i s opadanjem šire pismenosti među stanovništvom. Stoga je središnje pitanje što učiniti kako bi mladi u školskoj dobi razvili što uspješniju čitateljsku sposobnost koja bi im omogućavala cjeloživotnu pismenost kao trajnu sposobnost uspješnoga govornoga i pisanoga sporazumijevanja.

Meta Grosman se bavi problemima čitanja i čitatelja već pedeset godina, pri čemu svoja uvjerenja nastoji prenijeti na stručnjake, ali i na što širi sloj zainteresiranih. "U obranu čitanja" je stručno argumentirana i praktično upotrebljiva knjiga namijenjena svima koji se profesionalno bave razvijanjem čitateljske sposobnosti na različitim razinama, kao i roditeljima i drugima koje zanima čitanje i razvijanje čitateljske sposobnosti.

Meta Grosman u središte poučavanja postavlja učenika kao čitatelja, njegov vlastiti literarni doživljaj i razumijevanje pročitanoga teksta, kao i stvaralački razgovor na satu, stavljajući u prvi plan dugoročne ciljeve, a ne kratkoročna i kratkovidna postignuća.

 

Prevela Anita Peti-Stantić

Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
03.11.2010. 10:25:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh