« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
ČESTITKE

Nobelova nagrada za mir borcima protiv kemijskog oružja

U Oslu je u petak objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Den Haagu

OPCW dobro radi već godinama
OPCW dobro radi već godinama (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada za mir

,

OPCW

Nagrada je dotirana s osam milijuna norveških kruna (920.000 eura). OPCW  je od 1997. nadležan za borbu protiv kemijskog oružja. Do sada Organizacija ima 189 zemalja članica. Idući ponedjeljak (14.10.) Sirija bi trebala postati 190. članica.

Nagrada i inspektorima na terenu

"Razoružanje u oporuci Alfreda Nobela igra važnu ulogu. Ovom nagradom odbor želi doprinijeti uništenju kemijskog oružja u svijetu", objasnio je predsjednik odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjörn Jagland nakon objave ovogodišnjeg dobitnika. Pritom je naravno istaknuta i aktualnost ove odluke.

Predstavnici OPCW-a su zaduženi za provedbu odluke Ujedinjenih naroda o uništenju kemijskog naoružanja u posjedu režima Bašara al Asada. I u vrijeme proglašenja dobnika Nobelove nagrade za mir inspektori OPCW-a su na terenu u Siriji i istražuju skladišta i lokacije na kojima se nalazi oružje kako bi ono moglo biti uništeno, prema planu, do sredine sljedeće godine. "Aktualna situacija u Siriji, gdje se iznova upotrebljava kemijsko oružje, još je jače istaknula potrebu za povećanjem napora kako bi se ova vrsta naoružanja uništila", stoji u priopćenju odbora.

Zadaća OPCW-a je prije svega nadgledanje primjene konvencije o kemijskom naoružanju koja je stupila na snagu 1997. i koja zabranjuje razvoj, proizvodnju, posjedovanje, prodaju i upotrebu kemijskog oružja. Glavni direktor OPCW-a je Turčin Ahmet Üzümcü. Prema informacijama ove organizacije, na početku njezina djelovanja u svijetu je skladišteno 71.000 tona kemijskog oružja, a u međuvremenu je uništeno 58.000 tona. Među zemlje koje posjeduju najveće količine kemijskog oružja ubrajaju se SAD i Rusija, ali u posjedu kemijskog oružja su i Indija, Irak, Libija i Albanija.

I Europa okusila strahote kemijskog naoružanja

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso je uputio čestitke Organizaciji za zabranu kemijskog oružja čije se sjedište nalazi u nizozemskom Den Haagu. "Odluka Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir je veliko priznanje važnoj ulozi koju OVCW igra u sprečavanju upotrebe kemijskog oružja", rekao je Barroso. On je podsjetio na to da je prije stotinjak godina tijekom Prvog svjetskog rata i sama Europa iskusila strahote koje uzrokuje kemijsko naoružanje. "Aktualni događaji u Siriji pokazuju da ova užasna oružja još uvijek nisu nestala iz područja ljudskog djelovanja", rekao je Barroso. Prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobila je Europska unija. Čestitke OVCW-u uputili su i francuski predsjednik François Hollande i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Kao jedan od glavnih kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir je slovila 16-togodišnja Pakistanka Malala koja se bori za prava djevojčica na obrazovanje zbog čega je bila napadnuta od strane islamističkih ekstremista. Nobelova nagrada za mir je jedina nagrada koja se ne dodjeljuje u Stockholmu nego u norveškoj metropoli Oslu. Svečana dodjela se održava 10. prosinca, na dan smrti Alfreda Nobela.

11.10.2013. 19:07:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh