« Svijet
objavljeno prije 15 godina
OBRAZOVNI ŠTRAJK 2009

Njemački studenti u štrajku zbog 'Bolonje'

Sustav koji se kod nas na sva usta hvali u cijelom svijetu, usprkos duljem i kvalitetnijem procesu uvođenja, doživljava poraz za porazom

(Corbis)
Više o

Njemačka

,

bolonja

,

Bolonjska deklaracija

,

studentski prosvjed

,

Obrazovni štrajk 2009

Prosvjedima i blokadama sveučilišnih dvorana studenti i učenici njemačkih obrazovnih instituta započeli su u ponedjeljak petodnevni obrazovni štrajk kojim zahtijevaju bolje obrazovne uvjete te prije svega ukidanje školarina i bolonjskog sustava na sveučilištima.

'Novac za obrazovanje umjesto za banke' i 'Zaustavite politiku štednje', samo su neki od transparenata kojima su u više od 60 njemačkih gradova studenti i učenici od njemačkih vlasti tražili više novca za obrazovni sustav.

Štrajkaški odbor 'Obrazovni štrajk 2009' priopćio je kako su prosvjednici u većim sveučilišnim gradovima poput Berlina, Hamburga i Potsdama, blokirali predavaonice priređujući alternativni nastavni program, a vrhunac petodnevnih prosvjeda bit će u srijedu kada organizatori na ulicama osamdeset njemačkih gradova očekuju više od 150.000 studenata i učenika.

Među glavnim ciljevima prosvjeda je i ukidanje školarina na njemačkim sveučilištima koje su posljednjih godine uvedene na sveučilišta u većini njemačkih saveznih pokrajina. "Studentima najviše smeta što savezna vlada milijardama spašava financijski sustav dok za obrazovanje ostaju samo mrvice", rekao je jedan od organizatora prosvjeda.

Učenici njemačkih srednjih škola prosvjeduju protiv sadašnje podjele drugostupanjskog školovanja te mjera štednje u obrazovnom sustavu.

Odabirom početka prosvjeda u tjednu kada se obilježava deset godina od potpisivanja tzv. Bolonjske povelje, studenti su ukazali i na drugi veliki zahtjev akcijskog tjedna - povlačenje Bolonjske reforme koja se posljednjih godina postupno uvodi na njemačka sveučilišta. Prema kritici štrajkaškog odbora tzv. Bolonjska reforma, odnosno uvođenje sveučilišnih titula 'bachelor' i 'master', snizila je kvalitetu obrazovanja na njemačkim sveučilištima.

Izvor: Hina

15.06.2009. 21:35:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh