« Svijet
objavljeno prije 15 godina
WHO

Na cestama godišnje pogine više od 1,2 milijuna ljudi

Istraživanje provedeno u 178 zemalja pokazuje kako se više od 90 posto nesreća događa u ne baš bogatim sredinama

(Corbis)
Više o

prometne nesreće

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

poginuli u prometu

U prometnim nesrećama u svijetu svake godine gine više od 1,2 milijuna ljudi, a 20 do 50 milijuna se ozlijedi. Uz to, statistika pokazuje kako gine više siromašnih no bogatih, zaključak je istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije.

U većini svjetskih područja stradanja na cesti i dalje dalje su u porastu i ako se ništa ne učini da se to spriječi broj stradalih će do 2030. dosegnuti 2,4 milijuna poginulih na godinu te tako postati peti uzrok smrtnosti na svjetskoj razini, upozorava WHO. Niti jedna zemlja ne može se opustiti i reći da više ništa ne treba učiniti na polju cestovne sigurnosti. Čak i uzorne zemlje kao što su Nizozemska, Velika Britanija i Švedska, mogu puno popraviti stanje na svojim prometnicama.

Prometne nesreće koje su u 2004. bile deveti uzrok smrtnosti na svjetskoj razini i jedan od triju glavnih uzroka smrtnosti osoba između 5 i 44 godine života, znatno se razlikuju prema društvenom položaju, naime siromašni su više ugroženi od bogatih, ističe se u istraživanju provedenom u 178 zemalja. Više od 90 posto nesreća događa se u zemljama sa slabim ili osrednjim dohotkom, iako te zemlje imaju tek 48 posto svjetskog voznog parka. No čak i u zemljama s visokim dohotkom siromašni stradavaju nerazmjerno više.

Uznemirujuć podatak je i činjenica da su 46 posto od 1,2 milijuna žrtava 'ranjivi sudionici prometa' - pješaci, biciklisti i motociklisti. I tu je omjer viši u siromašnim zemljama, pa tako primjerice iznosi 70 posto u zapadnom Pacifiku, te čak 80 posto u Tajlandu.

Izvor: Hina

15.06.2009. 20:51:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh