« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PIONIRI ELEKTRONSKE GLAZBE

Njemački ekpserimentalni bend Cluster u Močvari

Iako su obojica rođeni još prije svršetka Drugog svjetskog rata i dalje žare i pale na svjetskim turnejama

Cluster
Cluster (Cluster - myspace)
Više o

Zagreb

,

močvara

,

elektronska glazba

,

eksperimentalna glazba

,

koncert

,

Rena

,

kupovina cigareta

Nadolazećeg utorka, 05. listopada Multimedijalni institut i URK u Močvari nam predstavljaju Cluster. Radi se o njemačkom eksperimentalnom bendu koji je nastao davne 1971. godine, te je zaslužan za pionirske pothvate stvaranja elektronske i ambijentalne glazbe.

Osvojite ulaznice na Metro portalu!

U svojoj dugogodišnjoj karijeri snimili su 13 albuma, na kojima su se zabavljali sa svim glazbenim pravcima - od eksperimentalne glazbe preko prog-rocka, ali uvijek sa svojstvenim i prepoznatljivim avangardnim štihom.

Glazbenik i pisac Julian Cope (Teardrop Explodes) je uvrstio čak tri albuma Clustera u 50 najboljih albuma krautrocka, dok je ugledni časopis Wire njihov istoimeni album prvijenac stavio na popis „sto ploča koje su zapalile svijet".

cluster1.jpg
Cluster - Močvara

Glazbeni stil Clustera značajno je varirao tijekom godina, trudeći se otkrivati nove zvukove i stilove te bez straha kročiti u nepoznato. Na samim počecima Cluster su bili fascinirani eksperimentalnom glazbom i kosmische musik; albumom „Zuckerzeit" prelaze polagano na prog-rock, ritmični krautrock i industrial, da bi u drugoj polovici 70-ih s Brianom Enom snimili jedne od ponajboljih albuma ambijentalne glazbe („Cluster & Eno" iz 1977. i „After the Heat" iz 1978.).

Cluster su izvršili ogromni utjecaj ne samo na elektronsku i ambijentalnu glazbu, već uvelike i na techno i moderni pop, tako da ne čudi da ih kao inspiraciju često navode David Bowie, Ultravox, Orb, pa i mnogi recentniji bendovi poput Mouse on Mars, To Rococo Rot ili Oval.

Koliko su neobična i jedinstvena pojava na glazbenom prostoru govore i godine njihova rođenja - Hans-Joachim Roedelius (1934.) i Dieter Moebius (1944.) - koje im niti malo ne predstavljaju problem da i dalje idu na turneje te zaintrigiraju maštu publike diljem svijeta, pa tako i u klubu Močvara.
www.myspace.com/theonlyclusterthatmatters

DADA JIHAD vs. NIMBUS DEI (Zagreb)

Dva bratska glazbena kolektiva ujedinjuju se kako bi vam priuštili jedinstvenu glazbeno filmsku poslasticu: živom improviziranom glazbom (čisti Analogni Raj!!!) pratiti će projekciju filma "Berlin: Die Sinfonie der Grosstadt" Waltera Ruttmanna iz 1927., fascinantnog dokumentarca koji prati životni ritam Berlina tijekom 24 sata. Da nije protuzakonito, rekli bi vam da uzmete trip pola sata prije početka projekcije!
www.myspace.com/nimbusdei

BIJELI ZEKO by DJ MARIO KOVAČ & DJ KORNEL

Jedina slušaonica psihodelične glazbe u gradu vraća se na scenu s hrpom opako kul elektronske i ne sasvim elektronske glazbe. Poludite uz izvođače kao što su: White Noise, Kraftwerk, Tangerine Dream, Neu, Brainticket, Harmonia, Cluster, Pink Floyd..

upad u pretprodaji: 65 kn, na dan koncerta na blagajni kluba: 80 kn

Vrata se otvaraju u 20h, a program započinje u 21h.

Pretprodaja ulaznica:
Klub Močvara, Trnjanski nasip bb,
Dallas, Masarykova 6,
Dancing Bear, Gundulićeva 7,
Dirty Old Shop, Tratinska 22,
Eventim ticket shop, Jurišićeva 2a,
Kovač, Masarykova 14,
Punkt13, Ilica 14,
Rockmark, Berislavićeva 13
online na eventim.hr.

Vidimo se u Močvari!

30.09.2010. 10:25:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh