« Biznis
objavljeno prije 10 godina
REKLAMOKRACIJA

Njemačke novine protiv sponzorskih logotipa

Lijevo orijentirane njemačke dnevne novine Tageszeitung (taz) odlučile su na svojim sportskim fotografijama zamagljivati sponzorske logotipe

Hoće li se i ostali mediji priključiti?
Više o

Sponzori

,

sport

,

reklame

,

logotip

,

reklamne poruke

Profesionalizacija nogometa dovela je do toga da gledatelji uz sport obvezno gledaju i sve veći broj reklama. One se nalaze na grudima igrača, pored gola, duž igrališta... Sponzorski logoi i reklame postali su nezaobilazni dio nogometnih utakmica i drugih sportskih događaja. No jedne njemačke novine smataju da je komercijalizacija sporta otišla predaleko.

Tageszeitung (taz) su poznate ljevičarske novine, koje su početkom kolovoza odlučile u znak prosvjeda zbog ove komercijalizacije sporta na dva tjedna u svojim izdanjima zamagljivati reklame na sportskim fotografijama. "Nije ni čudo da je nogometno tržište u zadnja dva desetljeća postalo tako hektično: 1992. su engleski profesionalni klubovi prava na prijenos utakmica TV-kućama prodavali za 11 milijuna funti. Danas im je cijena 1,2 milijarde funti", pisao je obrazlažući ovu svoju odluku taz. U drugim je zemljama stanje slično, iako su iznosi zasad još nešto manji.

Problem ne postoji samo u nogometu već i kod većine sportova. Biatlon, rukomet, ili hokej na ledu. Njihovi igraći nose mješavinu reklama na svojim trikoima, jer uglavnom nemaju jednog velikog sponzora, već novac skupljaju od koga stignu.

Jedan od urednika taz-a Steffen Grimberg kaže kako bi ove novine željele ljudima ukazati na to koliko puno takvih reklama i logoa ima u sportu. "Budući da ih tako puno ima, mi smo se na njih već navikli".

Ne radi se o tomu da taz želi prodavati svoj prostor, pa naplaćivati onima koji žele reklame na fotografijama objavljenim u njihovim novinama, upozorava urednik. "Rekao bih da se više radi o jednoj provakciji, nekoj vrsti šoka, da se napravi nešto izvan okvira normale. Jer ostavljajući nešto neobjavljeno, mi zapravo ukazujemo na to koliko je ono uistinu prisutno. Mi kao novina, npr., nismo još odlučili koliko ćemo dugo fotografije objavljivati na ovaj način. To će isto ovisiti o reakciji naših čitatelja, a rekao bih, do sad su one bile izuzetno pozitivne".

Piše: taz/ Matt Hermann
28.08.2011. 12:01:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh