« Svijet
objavljeno prije 15 godina
'POLITIČKA HIGIJENA'

Njemačke državne službe pune bivših STASI-jevaca

Njemačke vlasti još uvijek imaju problema sa špijunskim službama bivšeg režima, a zakonski rok za udaljavanje iz službe je davno prošao

(Corbis)
Više o

Njemačka

,

STASI

,

obavještajne službe

,

DDR

,

javne službe

,

bivši špijuni

Finacial Times Deutschlad u četvrtak je objavio kako je približno 17 tisuća nekadašnjih pripadnika i suradnika državne policije bivše Njemačke Demokratske Republike (DDR) STASI još uvijek zaposleno u njemačkim javnim službama.

Stručnjaci procjenjuju da će kontrola i eventualno udaljavanje iz službe nekadašnjih suradnika režimske tajne policije biti otežano s obzirom na to da je rok koji je omogućavao provjeru istekao 15 godina nakon donošenja zakona vezanog uz prelaz iz istočnonjemačkih službi u njemačke savezne službe tj. 2006.

Savezni kriminalistički ured (BKA) potvrdio je da je 23 nekadašnjih suradnika STASI-ja još uvijek aktivno unutar samog BKA te da jedan od njih pripada službi zaduženoj za direktnu zaštitu kancelarke Angele Merkel.

Voditelj projekta o povijesnom utjecaju istočnonjemačkog režima pri Slobodnom sveučilištu u Berlinu Klaus Schroeder, izjavio je kako se u slučaju bivših zaposlenika STASI-ja radi o "razmjerima koje nitko do sada nitko nije očekivao". Prema njegovom tumačenju mnogi suradnici zloglasnog STASI-ja neometan prelazak u državne službe ujedinjene Njemačke omogućile su manjkave i površne provjere kandidata za rad u javnim službama nakon ujedinjenja dviju njemačkih država.

Pokrajinski povjerenik za kontrolu STASI-jevih arhiva Gerhard Ruden smatra da je ponovna provjera uposlenika u javnim službama koji su preuzeti iz javnih službi DDR-a, nužna nazvavši to 'pitanjem političke higijene'.

"To da se nekadašnji počinitelji zločina danas nalaze na vodećim državnim položajima je šamar svim žrtvama STASI-ja", izjavili su iz Udruge žrtava staljinizma (VOS) koja od savezne vlade traži hitro rasvjetljavanje slučaja.

Izvor: Hina

09.07.2009. 16:11:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh