« Svijet
objavljeno prije 12 godina
RATIFIKACIJA PRISTUPA EU

Njemačka zaprijetila Ukrajini blokadom

"Mi, Nijemci, poručujemo da sporazum o pridruživanju EU-a i Ukrajine ne može biti ratificiran ako uvjeti pravne države ne budu jasno ispunjeni", rekao je ministar vanjskih poslova

Fotografija vijesti
Više o

Ukrajina

,

Njemačka

,

Julija Timošenko

,

pristupni ugovor s EU

,

europska u

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, zabrinut za sudbinu bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko koju zlostavljaju u zatvoru, zaprijetio je u srijedu blokadom ratifikacije sporazuma o pridruživanju EU-a i Ukrajine, javlja Hina.

"Mi, Nijemci, poručujemo da sporazum o pridruživanju EU-a i Ukrajine ne može biti ratificiran ako uvjeti pravne države ne budu jasno ispunjeni", rekao je Westerwelle, u intervjuu za ZDF, upitan o slučaju Timošenko.

Parafiran 30. ožujka, sporazum još mora biti službeno potpisan. Njegov trgovinski dio obuhvatit će sva područja bilateralne razmjene: trgovinu imovinom, uključivo automobile, poljoprivredu, usluge, ulaganja, slobodno kretanje kapitala i čak ljudi, ali ograničeno na poslovna putovanja.

U razgovoru za Das Bild od srijede, ministar je također podsjetio da je Kijev kao član Vijeća Europe preuzeo obvezu da poštuje minimalne norme kada je riječ o ljudskim pravima.

"Ukrajinska vlada treba znati: put prema Europi prolazi preko mosta koji stoji na dva stupa: demokraciji i pravnoj državi", rekao je.

Upitan na ZDF-u o mogućem njemačkom bojkotu europskog nogometnog prvenstva u Ukrajini ovog ljeta, Westerwelle je kazao da to pitanje za sada nije aktualno. "Mislim da nema smisla danas o tome odlučivati..." rekao je, istaknuvši da je "sada važno pomoći Timošenko".

02.05.2012. 14:56:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh