« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
ZNANJE

Njemačka sve omiljenija kao mjesto za studij

Njemačka je prestigla Francusku i postala najomiljenije odredište za studij među zemljama izvan engleskog govornog područja. Štoviše, više od polovini stranih studenata je Njemačka bila prvi izbor.

Svake godine sve bolji...
Svake godine sve bolji... (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

studij

Prema najnovijim podacima Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) za zimski semestar 2017/18 je u ovoj zemlji bilo 375 tisuća studentica i studenata iz inozemstva. 83% upitanih je svoj izbor za Njemačku obrazložilo dobrom šansom sa njemačkom diplomom onda naći posao, 74% želi diplomu koja će biti priznata i u svijetu, a 71% njih je čulo za kvalitetu njemačkih sveučilišta i zato je željelo i doći ovdje na studij. 83% upitanih je reklo kako će svakako i drugima u svojoj zemlji preporučiti studiranje u Njemačkoj.

To naravno rado sluša njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek: „Naši fakulteti i Njemačka kao mjesto znanstvenog istraživanja je međunarodno sve atraktivnija." Uvjerena je kako već i te brojke, a pogotovo odgovori na upitnik pokazuju „visok kvalitet njemačke znanosti i sustava visokog školstva."

Njemački fakulteti nisu samo put za karijeru, nego i put kojim su krenuli i mnogi mladi migranti koji su se zatekli u ovoj zemlji. Iako statistike ne govore o prvotnom razlogu dolaska u ovu zemlju, vidljivo je da je među stranim studentima čak 24 tisuća iz zemalja iz kojih dolazi najviše izbjeglica: Sirije, Afganistana, Iraka, Iraka, Nigerije, Eritreje, Irana, Pakistana i Somalije. Štoviše, Sirijci su se uspeli na šesto mjesto po brojnosti među studentima njemačkih sveučilišta.

Dvostruko više znanstvenika

Njemačka se može pohvaliti i da je 2017. tu bilo 108 tisuća znanstvenika iz drugih zemalja koji su tu došli nastaviti svoja istraživanja, oko njih 47.500 su djelatnici njemačkih fakulteta i visokih škola. Oko 12 tisuća znanstvenika iz inozemstva djeluje na četiri najveća znanstvena instituta koja nisu u sastavu sveučilišta.

„Broj stranih znanstvenika na njemačkim visokim školama se gotovo udvostručio u posljednjih deset godina", objašnjava Monika Jungbauer-Gans, znanstvena voditeljica Njemačkog centra za istraživanje visokih škola i znanosti (DZHW). Ona je uvjerena kako je to jamstvo nastavak vrhunske znanosti u ovoj zemlji i njene povezanosti sa saznanjima u čitavom svijetu.

Naravno da i Nijemci rado odlaze u inozemstvo na studij ili već kao znanstvenici, negdje na usavršavanje svog znanja. Gotovo trećina studenata koristi programe kao što je Erasmus i za vrijeme studija neko doba provedu u inozemstvu, a njih 145 tisuća je odlučilo i negdje drugdje steći diplomu.

Koliko je njemačkih znanstvenika u inozemstvu, to je teško reći jer nema podataka. Ipak, postoje podaci za države u koje tradicionalno rado odlaze njemački znanstvenici i među njima su Švicarska, SAD, Velika Britanija i Austrija: na tamošnjim sveučilišta je 2018. bilo oko 30 tisuća znanstvenika iz Njemačke.

Piše: DW/agencije
18.08.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh