« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
POGREŠNA POLITIKA?

Njemačka odustaje od nuklearki, Švedska je zbog toga kritizira

Švedska vlada je u veljači 2009. odlučila ukinuti moratorij na nuklearnu energiju od 1980. i odobrila modernizaciju i zamjenu deset nuklearnih reaktora

Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana (Shutterstock)
Više o

energija

,

Njemačka

,

Švedska

,

nuklearne elektrane

Švedski ministar okoliša Andreas Carlgren kritizirao je u ponedjeljak odluku Njemačke da do 2022. odustane od nuklearne energije što je, smatra on, u suprotnosti s nastojanjima da se smanje emisije ugljikova dioksida u atmosferu, prenosi Hina.

"Njemačka bi se mogla naći u situaciji da vodi pogrešnu politiku", rekao je ministar, prenosi agencija TT. "Njemačka će vjerojatno morati povećati uvoz nuklearne energije iz Francuske i postoji opasnost da uskoro ne uspije okončati svoju ovisnost o energiji iz fosilnih goriva, posebice energiji dobivenoj od ugljena", ocijenio je Carlgren.

Ministar drži da je potrebno smanjiti ovisnosti o nuklearnoj energiji uz zaustavljanje klimatskih promjena. Švedska vlada je u veljači 2009. odlučila ukinuti moratorij na nuklearnu energiju od 1980. i odobrila modernizaciju i zamjenu deset nuklearnih reaktora. Njemačka je u ponedjeljak, potaknuta nuklearnom katastrofom u Fukushimi, odlučila da će do 2022. zatvoriti svoje posljednje reaktore i postati prva velika industrijska sila koja odustaje od nuklearne energije.

30.05.2011. 16:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh