« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KORUPCIJA

Njemačka očekuje ostavku predsjednika

Christian Wulff, predsjednik Njemačke, našao se na udaru oporbe koja traži da da ostavku zbog umiješanosti u korupcijske afere, a čak je i zbog toga kancelarka Merkel otkazala posjet Italiji

Fotografija vijesti
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

korupcijska afera

,

Christian Wulff

,

ostavka predsjednika

Njemački predsjednik Christian Wulff najavio je za petak prijepodne (10.00 GMT), pod pritiskom poziva oporbe na ostavku zbog umiješanosti u korupcijske afere, izjavu za javnost, a kancelarka Angela Merkel otkazala je planirani put u Italiju i najavila svoje obraćanje javnosti pol sata kasnije, javlja Hina.

Njemački mediji javljaju da je njemačka oporba u petak ujutro zatražila od Wulffa da se povuče, nakon što je državno odvjetništvo iz Hannovera od parlamenta zatražilo ukidanje imuniteta predsjedniku kako bi se protiv njega mogla otvoriti istraga za zloupotrebu ovlasti i protupravno stjecanje imovinske koristi u vrijeme dok je bio predsjednik vlade Donje Saske.

"Odluka državnog odvjetništva u Hannoveru donesena je samostalno", navodi se u zahtjevu odvjetništva za ukidanje imuniteta Wulffu i ističe kako "nije bilo uputa nadležnih službi".

Wulff se našao usred korupcijskog skandala nakon što su u javnost procurile informacije o spornom kreditu, automobilima, skupocjenim a neplaćenim putovanjima, kao i "bogatim prijateljima" koji su plaćali Wulffove račune, kako su izvijestili njemački mediji. Kredit u iznosu od pol milijuna eura Wulff je tajno uzeo po privilegiranim uvjetima od supruge jednog utjecajnog poslovnog čovjeka, u vrijeme dok je bio na čelu vlade Donje Saske u Hannoveru.

Ako Wulff podnese ostavku, demokršćanska šefica njemačke vlade Angela Merkel drugi put će u svom mandati ostati bez predsjednika države, što se u njemačkoj povijesti još nije dogodilo.

Berlinske Tagesspiegel u petak piše da bi se, u slučaju da Wullf podnese ostavku, kako bi Bundestagu prištedio proceduru ukidanja imuniteta, izbor njegova nasljednika mogao održati 18. ožujka. Po ustavnim odredbama, predsjednik donjeg doma njemačkog parlamenta Norbert Lammert mora sazvati saveznu parlamentarnu skupštinu, a za to "u slučaju prijevremenog okončanja prdsjednikova mandata" ima samo 30 dana vremena.

Savezna parlamentarna skupština sastoji se od članova parlamenta i isto tolikog broja izaslanika koje na prijedlog zastupničkih klubova delegiraju parlamenti saveznih zemalja.

U prvom i drugom izbornom krugu potrebna je apsolutna većina, u trećem krugu dovoljna je relativna i bira se onoga tko je dobio više glasova. U prošlosti je više od dosat deset predsjednika SR Njemačke izabrano tek u drugom ili trećem krugu. Wulff je sam izabran 2010. u trećem krugu izbora. Socijaldemokrati i Zeleni kandidirali su tada vanstranačkog aktivista za ljudska prava iz bivše Istočne Njemačke i kasnijeg povjerenika vlade u Berlinu za dokumentaciju bivše tajne službe istočne Njemačke Stasija.

Spomenuti rok od 30 dana će za crno-žutu koaliciju na vlasti i kancelarku Merkel, po ocjenama njemačkih medija, biti "30 neugodnih dana", budući da će morati naći novog kandidata za predsjednika, a da pritom ne ugroze opstanak vlade. Od ukupno 1240 glasova u Saveznoj parlamentarnoj skupštini vladajuća koalicija imala bi 622 do 624, dakle vrlo krhku većinu. Lijevi blok (SPD, Zeleni i Stranka ljevice) zajedno bi prikupili 600 do 602 glasa, a od 16 "preostalih", 10 bi bili neovisni iz bavarske, 3 zastupnika NPD-a, dva iz Piratske stranke i jedan iz manjinske stranke Danaca, što bitno otežava kancelarki da u dva izborna kruga nametne kandidata svoje koalicije, komentira Tagesspiegel.

Njemački mediji objavljuju međutim i najnovije ankete među stanovništvom, po kojima je kancelarka Merkel popularnija no ikada, a Njemačka se među stanovništvom percipira kao jedina europska zemlja koja uspješno vodi bitku s krizom eura.

17.02.2012. 11:47:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh