« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
FARME PREKINULE PRODAJU

Njemačka: Jaja zaražena dioksinom uznemirila potrošače

Njemački potrošači upozoreni su da obrate pažnju na možebitno kontaminirana jaja nakon što je prošlog tjedna u hrani peradi i svinja pronađen visokootrovni dioksin

Ne zna se točno koliko je kontaminiranih jaja distribuirano
Ne zna se točno koliko je kontaminiranih jaja distribuirano (Cropix)
Više o

Njemačka

,

dioksin

,

jaja

Glasnogovornik ministarstva okoliša Sjeverne Rajne-Vestfalije Wilhelm Deitermann rekao je kako je u protekla dva tjedna s dviju farmi distribuirano više od sto tisuća potencijalno kontaminiranih jaja, prenosi Hina. Problematična su samo jaja prodana prije otkrića kontaminacije 23. prosinca.

"Ne mogu reći koliko je možebitno kontaminiranih jaja točno distribuirano, ali su pronađena na dvjema farmama u državi", rekao je Deitermann. "Činimo sve što možemo kako bismo informirali potrošače o mogućoj kontaminaciji jaja", rekao je, a regionalna vlada na svojoj je internetskoj stranici objavila serijske brojeve svih jaja koja bi mogla biti kontaminirana.

Iako je odluka o mogućem ubijanju domaćih životinja kod kojih je otkriven dioksin zasad prepuštena farmerima, na samo jednoj farmi moralo je biti usmrćeno više od osam tisuća kokoši nesilica. Jučer su vlasti objavile da je gotovo tisuću peradarskih i svinjogojskih farmi u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj obustavilo isporuke svojih proizvoda nakon otkrića dioksina u stočnoj hrani.

"To će trajati najmanje nekoliko tjedana kako bi se provele kontrole. No zaštita potrošača je ispred svega", rekao je glasnogovornik ministarstva poljoprivrede te pokrajine, u kojojj se nalazi najviše pogođenih farmi.

Zasad nije poznato kako je toksični dioksin dospio u stočnu hranu, a za te peradarske i svinjogojske farme hranu isporučuje Harles & Jentzsch, tvrtka sa sjedištem u Uetersenu na sjeveru zemlje. Dioksin je kemijska supstanca koja nastaje industrijskim ili prirodnim spaljivanjem i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila ju je na popis kancerogenih tvari.

04.01.2011. 21:31:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh