« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ZIMSKE NEVOLJE

Zbog ledene kiše na jugu Kine evakuirano preko 58 tisuća ljudi

Iako su na jugu Kine zime relativno blage, početak 2011. godine najavljuje sasvim drugačiju zimsku sezonu

Ledena kiša se pri dodiru s tlom odmah pretvarala u opasno glatku površinu
Ledena kiša se pri dodiru s tlom odmah pretvarala u opasno glatku površinu (Deviantart)
Više o

Kina

,

ledena kiša

,

evakuacija

Ledena kiša koja je zahvatila pet južnih kineskih provincija prisilila je 58 tisuća ljudi na evakuaciju iz njihovih uništenih domova i izazvala gospodarske gubitke veće od 200 milijuna američkih dolara, izvijestila je vlada u srijedu, a prenosi Hina. Nepogoda je pogodila privincije Jiangxi, Hunan, Chongqing, Sichuan i Guizhou i u poslijednjih nekoliko dana usmrtila jednu osobu. Ledena je kiša, prema službenom državnom izvješću, izazvala urušavanje više od 1.200 kuća.

U južnoj Kini, gdje su zime uglavnom relativno blage, uništene su 142.400 hektara nasada, uglavnom riže. Ukupni gospodarski gubici do kojih je došlo i zbog poteškoća u proizvodnju drveta i ugljena procjenjuju se na više od 1.35 milijardi juana ili preko 200 milijuna američkih dolara. U pokrajini Guizhou nepogoda je u nekim dijelovima paralizirala energetske sustave i promet koji se u utorak polako počeo normalizirati.

Led je slične probleme u južnoj Kini izazvao i 2008. kada je nedostatak električne energije i prometni kolaps mnoge Kineze spriječio da lunarnu Novu godinu provedu sa svojim obiteljima. Nedaće su se odrazile i na cijene hrane.

05.01.2011. 08:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh