« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
GLASAT ĆE PROTIV

Nizozemski političar ne želi Hrvatsku u EU

Geert Wilders, čelnik nizozemske Stranke slobode, protivi se proširenju EU i glasat će protiv Hrvatske

Geert Wilders
Geert Wilders (Getty Images)
Više o

Geert Wilders

,

proširenje EU

,

Hrvatska EU

Čelnik nizozemske Stranke slobode, članice nizozemske nove vlade, Geert Wilders kazao je u razgovoru za njemački list Spiegel kako njegova stranka odbija svako daljnje proširenje Europske unije, što znači da neće glasovati ni za ulazak Hrvatske u EU.

Stranka slobode "odbija svaki oblik širenja EU-a. Mi ćemo glasovati protiv priključenja zemalja kandidatkinja, uključujući i Hrvatsku", rekao je Wilders, dodajući da će nizozemska vlada većinu za tu odluku trebati tražiti u drugim strankama.

Wilders, poznat po svojim desničarskim i islamofobskim stajalištima, također je kazao da će glasovati i protiv ulaska Turske u EU. Turska bi "bila trojanski islamski konj u EU, i to bi značilo da imamo vanjske granice s kriminalnim državama poput Sirije i Irana", dodao je nizozemski političar.

Wilders smatra da je islam totalitarna i nasilna ideologija, i tvrdi da će se boriti protiv islamizacije Europe. Protiv nizozemskog političara već su bile podignute tužbe zbog poticanja na mržnju i zbog diskriminacije. On je ranije već govorio da je islam "fašistička ideologija", a Kuran je uspoređivao s knjigom Adolfa Hitlera "Mein Kampf".

Njegova je stranka na parlamentarnim izborima održanim u lipnju ove godine postigla uspjeh, te je tako i njegova pozicija ojačana. Njegova Stranaka slobode postala je treća najjača stranka u zemlji, nije izravno zastupljena u vladi ali osigurava vladi većinu u parlamentu, te stoga ima i određeni utjecaj.(hina/metro-portal)

09.11.2010. 12:18:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Napaljena
    09.11.2010. 12:49
    Budala, ništa dobro iz te Nizozemske
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh