« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KLM USPIO LETJETI

Nizozemska obavlja testne letove radi provjere utjecaja vulkanskog pepela u zraku

U nedjelju, četvrtog dana od pojave oblake vulkanske prašine koja je krenula s Islanda, Europa je i dalje blokirana za zračni promet

(Wikipedia)
Više o

Nizozemska

,

KLM

,

vulkanski pepeo

,

vulkanski dim

Nizozemske vlasti objavile su u nedjelju da će tijekom dana izvesti nove pokusne letove kako bi provjerili da li zrakoplovima prijeti opasnost od vulkanskog pepela u njihovom zračnom prostoru.

Nizozemski zračni prijevoznik KLM priopćio je da je u subotu izveo prvi pokusni let i da nije zamijećena nikakva šteta. Njemačka Lufthansa je objavila da je u subotu izvela 10 pokusnih letova bez uočenih problema.

"Cilj pokusnih letova je provjera mogućih posljedica vulkanskog pepela po zrakoplove u nizozemskom zračnom prostoru", navelo je nizozemsko Ministarstvo transporta u svom priopćenju. Pokusni letovi na nižim visinama od uobičajenih i bez putnika izvedeni su u subotu navečer na zahtjev EU-a već i u Francuskoj i Belgiji.

U nedjelju, četvrtog dana od pojave oblake vulkanske prašine koja je krenula s Islanda, Europa je i dalje blokirana za zračni promet. Oblaci vulkanskog pepela putuju na jugoistok tako da je od nedjelje zatvoren i cijeli bugarski zračni prostor i sve zračne luke uključujući Sofiju. Otkazani su i interkontinentalni letovi, u subotu je otkazano 84 posto svih letova iz Sjedinjenih Država u Europu, a kineski i ostali azijski zračni prijevoznici otkazali su u nedjelju ujutro gotovo sve letove prema Parizu, Frankfurtu, Amsterdamu, Londonu i Moskvi. (hina/metro-portal)

18.04.2010. 10:44:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh