« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KRONIČNI MANJAK POLITIČKE VOLJE

Nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje Inzkova ureda u BiH

OHR bi se mogao transformirati u Ured posebnog Europskog predstavnika (EUSR) već ove godine bude li političke spremnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

BiH

,

Bosna i Hercegovina

,

OHR

,

Valentin Inzko

,

PIC

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u četvrtak je ocijenio da nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje Ureda Visokog međunarodnog predstavnika (OHR) izrazivši nezadovoljstvo zbog zastoja u provođenju reformi u toj zemlji, rekao je u četvrtak Visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji Valentin Inzko.

Visoki predstavnik Inzko je nakon dvodnevnog zasjedanja PIC-a na konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuo da vlasti nisu ispunile postavljene ciljeve i uvjete.

"Vijeće za provedbu mira je nezadovoljno što nisu ostvareni postavljeni uvjeti jer međunarodna zajednica želi provesti tranziciju OHR-a", rekao je Inzko. Pozvao je vlasti u BiH da im ovogodišnji izbori ne budu izgovor da ne provedu potrebne reforme. "Vlasti trebaju zaključiti sporazum o raspodjeli državne i vojne imovine", rekao je Inzko.

Dodao je da bi se OHR mogao transformirati u Ured posebnog Europskog predstavnika (EUSR) već ove godine bude li političke spremnosti. Iako nisu uvjet za zatvaranje OHR-a, Inzko je pojasnio kako su ustavne promjene uvjet za približavanje zemlje Europskoj uniji. Vijeće za provedbu mira u BiH, kako je rekao austrijski diplomat, poručilo je i da međunarodna zajednica neće tolerirati ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, dajući punu potporu Daytonskom sporazumu i ovlastima koje ima Visoki predstavnik.

Inzko je dodao i da je PIC pozvao vlasti BiH da donesu zakon i provedu popis stanovništva sljedeće godine kao što će to učiniti većina zemalja svijeta. Oko toga u BiH ne postoji dogovor budući se bošnjački predstavnici protive da se u izjašnjavanju navede i pripadnost pojedinim narodima, njihova vjerska i jezična opredjeljenost. Visoki predstavnik je odbacio optužbe da će međunarodna zajednica favorizirati političke stranke u BiH uoči predstojećih općih izbora u BiH. Vijeće za provedbu mira čine veleposlanici najutjecajnijih zemalja svijeta zaduženih za provedbu mirovnog sporazuma u BiH. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 20:57:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh