« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NUŽNOST REFORMA

Vijeće Europe prijeti izbacivanjem BiH iz svojih redova

Vijeće Europe bi moglo ukinuti članstvo Bosni i Hercegovini ako vlada uskoro ne provede demokratske reforme

Fotografija vijesti
Više o

Bosna i Hercegovina

,

Vijeće Europe

,

reforme

,

članstvo

Bosna i Hercegovina mogla bi izgubiti svoj status članice Vijeća Europe ako brzo ne provede demokratske reforme, zaprijetila je u utorak Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE), javlja Hina.

U rezoluciji prihvaćenoj u utorak na plenarnoj sjednici, PACE "žali zbog stalnog cjenjkanja oko etničkih podjela mjesta" u vladi BiH gdje je premijer imenovan tek 15 mjeseci poslije izbora.

Da bi postala "moderna demokracija" ta zemlja mora provesti "globalnu ustavnu reformu" i početi provoditi uredbu Europskog suda za ljudska prava iz 2009., u predmetu "Sejdić i Finci", ocijenio je PACE.

Europski sud za ljudska prava ocijenio je da Ustav BiH krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima jer priječi pojedincima (u ovom predmetu Židovu i Romu) da se kandidiraju na predsjedničkim izborima.

Ta je odluka "sudski obvezujuća", navodi PACE u svojoj rezoluciji.

"Ne budu li potrebni amandmani provedeni u razumnom roku prije sljedećih izbora 2014.", PACE upozorava Bosnu i Hercegovinu da bi mogla izgubiti status člana u Vijeću Europe.

Bosna i Hercegovina članica je Vijeća Europe deset godina. Obrana ljudskih prava i demokracije temeljni su ciljevi te paneuropske organizacije koju čini 47 zemalja.

24.01.2012. 19:36:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh